För några dagar sedan så körde vi till holkbyggaren. Jag köpte 4 vanliga holkar och en ovanlig. Ni ska få se dem på plats sedan när de kommit upp. Om allt går enligt planerna så ska mina fåglar på Öland få sina nya reden till helgen. Holkarna är tillverkade på ett litet hemmasnickeri där sonen som är handikappad får hjälp av sin pappa att tillverka både det ena och det andra i snickeriväg. Hela vintern så spikar de holkar, de hade många olika sorters holkar, både för små och stora fåglar. Mina jag köpte är bara för småfåglar. Just nu så spikade de jakttorn och det behöver jag inget just nu i alla fall.
När vi stod där och pratade så började vi samtala om vildsvin och att vi inte behöver vara så rädda för vildsvinen som många tror. Om de inte är skadeskjutna förstås, då kan de vara farliga. Men annars så jagar inte grisen människan det är bara tvärt om. Han visade oss på tumstocken han snabbt drog upp ur fickan hur hög ett vildsvin kunde vara, som en liten miniponny ungefär.
Har nu kollat upp hur många registrerade djur (samtliga djurslag) som blivit dödade på våra vägar i hela Sverige och det är 48 444, 2013 och 48 723, 2012. Västar Götaland toppar med sina 5 691 döda djur, Skåne har näst högsta siffran med sina 5 164 döda djur förra året. Kalmar och Stockholms län låg på runt 3.500 förra året, i mitt län så dödades det 1257 st. Rådjuren är mest utsatt av alla djurslag, det dödades 35 552 förra året i hela Sverige, samt 5 771 älgar och 3 551 vildsvin. Vildsvinen har minskat med nästan 800 dödade djur sedan 2012.
Jag har under mina bilburna år kört över och dödat 2 rådjur, en fasanhöna, en grävling och en och annan kanin, men om jag skulle räkan alla tillbuden så skulle listan bli väldigt lång. Kör man mycket och bor på landet som jag gjort nästa hela mitt liv så får man räkna med att ett och annat djur får offra livhanken. Trots att vi kör mellan 15-23 mil per natt i jobbets vägnar så är det "peppa peppa" sällan vi dödar något djur som springer ut på vägen.
Som tur är händer det sällan att människor dör i vilttrafikolyckor, 3 är ju i och för sig 3 för många som dör per år det kunde ju varit många flera med tanke på siffran 48 444 skadade djur på våra vägar och svårt skadade personer är det 35 st 2013 mot 69 st 2012.
Det startades en enkätundersökning i höstas som går under namnet Viltolycksenkäten, Huvudsyftet med enkäten är att få reda på hur stort mörkertalet är. Svaren i enkäten lämnas anonymt och inga uppgifter lämnas ut till tredje part. De hoppas på att enkäten även ska ge en bättre kunskap av hur och varför viltolyckorna inträffar och att man sedan ska kunna förebygga kommande olyckor. Projektet leds av forskaren Anders Seiler på Grimsö forskningsstation och är finansierade av Trafikverkets skyltfond.
Snö igår,
barmark och solsken idag!
April är humörssvängningarnas månad :-)