Jag pratade med min son Dennis igår som studerar i Australien. Det är vinter där nu, runt 10 grader på natten och 20-25 på dagen....till och med bättre än sommarvädret vi har just nu. Kollar man prognosen framöver så lär det inte bli så mycket bättre i denna delen ut av landet. Tur jag är inne i min jobba-mycket-ledig-lite-period om jag nu ska vara egoistisk.
 
Den svettiga sommarvärmen lär vi nog få vänta på!
 
 
Önskar alla en trevlig söndag!
 
:-)
 
 
Medan regnet smattrar på rutan så kollar jag på foton från ett soligt Öland på ett av mina hjärtan.
 
 
 
 
Synd jag ska behöva avbryta denna mycket trevliga syssla,
för att ta sig till jobbet.
 
Önskar er en skön kväll!
 
:-)
 
Så skönt att komma hem efter en natt på jobbet och det är alldeles lugnt utanför min dörr. Arbetsbodarna är stängda, inget skrapande, inga missljud från maskiner eller andra ting. Det här är ju bara början på stambytet så jag får ju inte börja gnälla redan. Försökte stänga ute ljuden med mina super-duperproppar men det hjälpte inte i går. Får nog försöka hitta mig ett annat boende ifall jag ska orka jobba natten under tiden grejandet pågår. Blev lite road då jag kom upp i tvättstugan sist, de hade byggt upp en dusch inne i tvättstugan bland tvättmaskinerna. Så medan tvättmaskinen snurrar så kan man ta sig en dusch eller så kommer grannen in och ska duscha medan jag grejar med min tvätt. Fick upp lite roliga scenarier i huvudet, en idé till en ny såpa kanske.
Måste bara berätta att min dragspelsspelande granne nu har börjat att träna på en blockflöjt, Idas sommarvisa fick han till riktigt bra även om jag aldrig fick höra hela....bara början 100 gånger.
 
 
 
Sista lördagen denna månaden!
Det måste firas med godis
 
:-)
 
 
Läste i Aftonbladet om paret som inte fick träffa sitt barnbarn. Deras dotter blev mördad 2009 och några månader senare flyttade barnbarnet hem till sina morföräldrar, förra året så flyttades flickan till ett familjehem. Nu kan inte jag ha några åsikter om just detta fallet eftersom jag inte är tillräckligt insatt. Men det väcker känslor hos mig eftersom jag själv suttit på sådana möten med socialtjänsten då jag jobbade med barn med särskilda behov. Jag tog själv hand om ett barn ett par månader tills ett familjehem skulle hittas och handläggaren som vi hade var mycket duktig. Men jag har också varit med om handläggare som inte haft en gnutta med fingertoppskänsla utan bara kört på i det som hon tycket var det rätta utan att se till helheten. En flicka försökte till och med ta sitt liv för att hon inte orkade längre, då som först gjordes något till flickans fördel. Socialen gick in för att hjälpa familjen i stället för att stjälpa.
 
 
 
Kan bara hålla mina tummar i tron om att de
beslut som fattats blir bra för lilla Lisa.
 
 
När jag kom till min dotter nu på morgon för att hämta Gozzi efter nattens jobb.så stod där en liten flicka och väntade med jacka på. Hon ville följa med på vår morgonpromenad och eftersom den där mormor gillar promenadsällskap så var ju svaret givet. Så en skön morgonpromenad i solen med mycket pekande är nu avklarad bara grötfrukosten som fattas innan John Blund ska få besök.
 
 
Mötte en gammal kompis och hennes man när vi var ute och gick
de rullade på var sin resväska
de hade bråttom skulle med tåget
De sa bara "SEMESTER" innan deras ryggtavlor försvann.
"Den som spar han har sin resa kvar",
tänkte jag och gick vidare......
 
:-)
När jag stod i köket och diskade så såg jag något jag inte sett förut på min gröna växt som hänger i en ampel. En ensam liten gul blomma har nu tittat fram och det gjorde ägaren mycket glad. Jag köpte den för tre år sedan och den har överlevt i månader utan vatten då jag inte varit i stugan vintertid. Hoppas den lilla blomman är kvar då jag kommer tillbaka i nästa vecka.
 
Så här ser växten ut...
 
..och här har vi den söta lilla blomman
 
Idag har det mestadels varit uppehåll
mina plymspireor har fått lite hjälp på traven
och jag har lämnat ön för jobb.
 
Önskar er en fin kväll!
 
 
:-)
 
 
Nu har det regnat för hela sommaren här på Öland. Mycket te och regnmys har jag roat mig med så sysslolös har jag då inte varit. Jag passade på att ta en sväng med lurvetass medan regnet passade på att andas in. Jag hann precis ta sista steget in så öppnade sig himlen igen. Jag knäppte av några foton också så att ni kan får se den nya sortens krypplymspirea som endast visar sig efter kraftigt skyfall.
 
 
 
 
Ska bli mycket intressant att se om de någonsin
reser på sig igen.
 
Hur är vädret hos dig?
 
:-)
Vattentunnorna svämmar över, plymspirean ligger längs med marken och regnet står som spö i backen men inne är det varmt och gott. Åskan är på väg sa det på radion för en stund sedan så det är väl lika bra att släcka ner datorn för idag. Det är ju en dag i morgon också eller idag kanske jag borde skriva.
 
 
:-)
 
 
Det ska åska på Öland i morgon om nu prognosen stämmer och det vill jag inte missa. Kan tyckas konstigt men det är en skön urladdning på något vis. Det brukar åska och regna rejält här när det väl sätter fart. Minns en midsommar för ca 10 år sedan då det regnade och åskade hela helgen. Campingplatserna var helt översvämmade, skor och annat slöt runt i förtälten. När vi hade läger här på Öland med Dennis fotbollslag för några år sedan kom det ett liknande skyfall med åska, bara på en liten stund flöt allt runt som fanns utanför hembygdsgården som vi hyrt. Altanen är städad så att jag kan sitta där och njuta av ovädret om det nu kommer hit. Inte rädd men jag har respekt för åskan.
 
Vallmon är vacker även efter blomning.
 
 
 
 
 
Önskar dig en fin fortsättning på dagen!
 
:-)
När jag var mindre och min älskade farmor levde så plockade vi alltid hjärtgräs eller dallergräs som farmor sa. Darrgräs, hjärtgräs,bävegräs, dallergräs, frostagräl och skälvgräs är några namn på detta fina gräs. Gräset som farmor och jag plockade hängdes upp i små buntar mellan fönsterna inför vinter i salen. Man tar bara tag i själva gräset och så drar man försiktigt uppåt så lossnar gräset från sitt rede. Sedan så torkar man det hängande upp och ner. Här på Öland finns det mycket av detta fina gräs.
 
Längs med vägen ner till sjön växer hjärtgräset
 
 Många små hjärtan på varje grässtrå
 
Ska plocka en bunt när jag går ner till havet idag
kommer att hänga fint på min lilla altan.
 
 
:-)
Min stengång utanför ladan som jag har hållit på med ett tag börjar nu som först att likna något. Inte färdig men en bra bit på väg. Jag fick ju passa på att få hjälp med de största stenarna nu när lillebror och hans svågrar var här. Jag har även jordfräst trädgårdslandet så att jag kan plantera mina hallonbuskar där snart. Två pallkragar med gräsklipp kommer så småningom bli kryddbäddar. Så kul att hålla på att gräva och fixa, måste ha lite avbrott från husskrapet.
 
 
 
 
 
 
 
Träningsvärken som jag fick i lördags efter att
ha gått 7 km med två av mina barnbarn i vagn,
för att senare på kvällen cyklade en mil
känns fortfarande i benen.
Att bära sten gör nog också sitt kan jag tänka.
 
:-)
 
 
Om man biter i en vattenballong så händer följande...
 
 
 
 
 
Bara så att ni vet!
 
:-)
 
 
Varje midsommar om jag är på Öland eller inte så kommer alltid min svägerska och hennes 3 syskon med familjer till Öland och huserar på en bit av min tomt. Eftersom jag varit ledig i år så har även jag varit delaktig i allt kul vi har hittat på. Svägerskans bror kom redan på onsdagen men på torsdagskvällen var alla samlade så då tände vi grillen för att fira in ledigheten. Äldsta dottern med barn och kompisen Fia med son hittade också till stugan. Här har vi ätit, pratat, skratta, dansat, promenerat, cyklat, lekt med barnen för att bara nämna något av allt. Nu är alla husvagnar borta, de glada barnens härliga skratt klingat ut och tystnaden har lagt sig med kvällsregnet.
 
På midsommarafton körde traktorn iväg med blomsterplockarna
 
 
Stången kläddes
 
 
Sedan dansades det från toner av munspel, bas och dragspel.
 
 
 
Alla dansade inte.
 
 
Men många gjorde det.
 
 
 
Björnen sover, björnen sover.....han är inte farlig..bara man är varlig...
 
 
Tack alla för en mycket trevlig helg!
 
:-)
 
 
Sill, potatis och en kall Mariestad.
Jordgubbstårta och te.
En dans runt midsommarstången till dragspelsmusik,
då är det midsommar :-)
Klockan ringde halv sju idag och då sov jag som bäst. Satt ute rätt så länge i min baden-baden nedkrupen i sovsäcken för att förlänga kvällen lite. Underbart även att det var lite kyligt, tur jag gick in efter en timme för det hade börjat dugga när jag gick ut till bilen en stund senare. När jag väl kom igång idag så har jag fått väldigt mycket gjort. Jag är så glad över att jag nästa fått bukt med alla dessa nässlor som växte och växer över allt på tomten. Stengången har fått sig en genomkörare med ättika igen, i år är det jag som har övertaget. Den har vissa år sett ut som en vildvuxen äng. Bara lite småplock kvar sedan så kan jag ta midsommar. Vädret har varit mycket bra idag, inte lika soligt som igår och det passade mig perfekt. Innan jag gick in för kvällen så gick jag ett par varv för att inspektera min trädgård och jag kunde nästa tro jag var på Solliden. Bara nästan!
 
Idag fick jag rensa grusgången själv, sist så fick jag hjälp. Mycket roliga att vara två.
 
I morgon fyller lilla pappsen år, 
då blir det tårta :-)
 
 
Att bränna sig på nässlor gör ont.
Röda axlar svider om man vistas i solen en hel dag.
Glömma bort att titta på klockan och så missa att äta blir man låg av.
Ställa krattan med klorna utåt kan ge bula på näsan.
Ändå så var det just det jag gjorde.
 
Sommarkvällen var som ett svalkande plåster.
 

Idag är en ny dag
med mera sol, brännässlor och annat påhitt!
 
:-)
Nästan lite spöklikt över Borgholms slott!
 
 
Nu är det ljust nästan hela natten
Tror jag ska sova ute inatt
Så att man inte missar något stjärnfall eller så.
 
:-)
Jag drömmer och drömmer nätterna igenom. Ibland är jag helt slut då jag vaknar efter att ha varit på parmiddag eller börjat jobba på nya ställen. Jag drömmer även om hus i olika sammanhang. Inatt har jag firat midsommar och då skulle det lekas. Jag var tvungen att leta upp en toalett innan jag skulle leka och detta tog sin tid eftersom jag först gick in en kyrkliknande byggnad där någon skulle råna mig. Efter mycket om och men så hittade jag en toa men jag kunde inte uträtta mina behov på den och det kunde jag inte på någon av de andra två toaletterna som jag besökte. Jobbar man inom vården så vet man vad man gör med personer som själva inte kan tömma blåsan. Så där satt jag på toan och spolade vatten och försökte med allt och blev mer och mer orolig över situationen. Som tur var så vaknade jag innan det var försent, för det var inte i drömmen jag behövde gå på toan. Snacka om att vara trött!
 
 
Många lediga dagar kvar
och solen skiner.
 
:-)
Då var jag hemma igen från min lilla trippen. Härliga dagar med skiftande väder och mycket bus. Göteborg har fått besök av hela familjen utom sonen som nu har vinterlov i landet långt borta. Inte så lätt att samla alla eftersom vi är sex helgjobbare av 7. Vi har bott på ett lägenhetshotell med fem rum och kök som dottern letade upp på nätet. Jag och två av barnbarnen hade tjejrummet, där har vi sovit väldigt gott. Vi hade endast 150 m till Liseberg och Universeum. Naturligtvis så besökte vi båda ställena. Jag skrattar fortfarande bara jag tänker på mina två åk med tre av barnbarnen på flumridern och kållerradon. Dessa åk var det sista jag gjorde innan jag gick hem för kvällen eftersom jag alltid blir så blöt. Vi hade kollat in vädret så Liseberg besökte vi på fredagen eftersom himlen skulle öppna sig på lördagen - som den mycket riktigt gjorde. Tiden går ju alltid fort då man har kul så helgen har gått i ett rasande tempo. På vägen hem stannade vi till hos Boris, men eftersom han var ledig så fördrev vi lite tid inuti butiken istället - och det är ju inte så svårt.
 
 
 
 
 
 
 
Hur roligt det än är att vara på galejan,
så är det alltid lika gott att komma hem.
 
:-)
Så bra att jag börjar min ledighet med regnväder, för då har ja det gjort. Härligt nog ska jag vara ledig i tolv nätter från jobbet. Blir det fint väder så ska huset fortsätta målas och blir det dåligt väder ska jag bara lata mig. För att vara på den säkra sidan så börjar jag med att lata mig för om en stund drar jag iväg på minisemester.
 
Så ha en riktigt trevlig helg alla
så hörs vi på måndag :-)
 
Lång...ledig!
 

:-)
När jag kom fram till stugan sent igår kväll så gick lurvetass och jag ner till havet. Där satte vi oss på bänken för att låta flera dagar tankar bara försvinna ner i det skvalpande vattnet. Det är så meditativt att sitta och blicka ut över det tomma havet, se månen som segar sig upp från horisonten. Lugnande för skäl och hjärta.
 
 
Om en stund...mot jobbet!
 
:-)
 
Sommar, sol, nyklippt gräs och en stor kopp med te.
 
 
 
Surdegsbullen med tränbär och annat gott i
smakade fantastiskt till teet!
 
:-)
På vårt bankkontor i byn kan man inte ta ut pengar längre, det är nämligen kontantlöst. Det går inte ens att beställa pengar för hämtning. Men i automaten som står utanför kan du ta ut upp till 8.000 på en vecka.  För min del kan det kvitta, men vi har en grupp människor som fortfarande vill ha kontanter i byrålådan och plånboken. Det var mamma som ringde och ojade sig idag över hur det blivit. Hon och pappa hade blivit tilldelade var sitt kort som de kunde använda. När jag sa till mamma att hon kunde handla för det i butiken och på nästan alla ställe.....fick jag en väldigt lång utläggning som jag ska bespara er. En bank utan pengar!!? Nej, ut med de gamla på gatan där de kan stå helt öppet med koden på en handskriven lapp till allas beskådan. Hon fick lova mig att aldrig ta ut större summor utan att ha dottern med sig som vakthund.
Men som tur är, i alla fall i skrivande stund, kan man fortfarande köpa sill i fiskaffären, bröd på bageriet och bensin på bensinstationen.
 
 
 
Annars är det solsken hos mig!
 
:-)
Kvällens match slutade 9-0 till IF Trion som spelade mot Ramdala/Torhamn i solskenet på Trions hemmaarena. 10 raka segrar nu och skägget på tränarna får sitta på ett tag till. Första halvlek var målfattig men efter en bit in i andra halvlek så avlöste målen varandra. Jag brukar alltid köpa några lotter innan varje match. Förra gången vann jag en gosig pläd som första vinst och idag vann jag en burk med hemkokt svartvinbärsgele som var en andra vinst. Mycket god, för när jag kom hem så bottnade jag med en ostmacka med en klick ovanpå innan maten. Så nu sitter jag här mätt och belåten tittande på lite bilder från kvällens match.
 
 
 
:-)

När jag var på Öland senast så läste jag om en kvinna som odlar chili i Södvik. Hon har 120 sorter som växer i ett stort växthus. De är alla varianter på smak, styrka, färger och utseende. Allt började 2005 då sonen kom hem till henne med några påsar chilifröer som han ville ha hjälp med att odla. Fattar inte hur hon kan hålla reda på alla dessa sorter som heter Ear Bob, Pimente Barra do Ribeiro, Piri piri, Habanero för att nämna några. Chilins styrka och hetta mäts i scoville, det som mäts är koncentrationen av det aktiva ämnet capsaicin som i olika grader finns i chili. Vanlig paprika ligger runt 0-100 scovillegrader, spansk peppar håller cirka 2500-5000, jalapéno 2500-8000, habanero 40000-500000 och den allra starkaste sorten , Trinidad Scopion , närmar sig två miljoner scoville. För min del så får det inte bli för hett...då känner jag inte smaken på maten.

Jag tänkte försöka mig på att göra Rutans Sweet Chilisås.
Prova du också!
1 dl vatten
1,5 dl socker
1 dl vitvinsvinäger
1 finhackad röd chili
2 finhackade vitlöksklyftor
1 apelsin, finrivet skal och saft
1 tsk timjan
Salt, lite maizena
 
Lägg sockret i en tjockbottnad kastrull
och smält det försiktigt till ljus karamell.
Tillsätt vinäger och vatten, det ska fräsa ordentligt.
Sjud upp till sockret har löst sig.
Tillsätt övriga ingredienser (utom maizena) och sjud i 10 min.
Red av med lite maizena och smaka av.
Häll upp på en ren flaska och låt svalna.
 
Lycka till!
 

 
Solen skiner och jag städar :-)
Då var det dags. Garderoben ska rensas från sådant som inte används. Vissa saker kan man helt enkelt inte skiljas ifrån, även om man haft plagget i hur många år som och att den gjort sitt för länge sedan. Reakläder som man trott att man behövt då man stod där i affären bara för att det var såååååå billigt och knappast eller aldrig använts ska bort. Vissa kläder sliter man aldrig ut. Jag har en jeansklänning som jag köpte för säkert 15 år sedan som används flitigt varje sommar, outslitbar med andra ord. Köpte även en klänning i Ullared för många år sedan som jag och min dotter sliter på tillsammans. Den går att variera i det oändliga. Dagens rensning går ut på att alla de där kläderna som jag skonat eller som jag trott att jag kommer att använda ska bort. Linnen och andra tröjor med fläckar som kan vara bra att ha då man målar på Öland ska samma väg. Kläderna delas upp i tre högar. En hög som går att sälja vidare, en som ska skänkas och till sist en hög till soporna. Jag vet att jag nyss flyttat och även då gjorde en liten rensning...men saken var att jag fattade så många andra beslut just då så kläderna fick följa med som tröst.Om jag nu ska var riktigt ärlig så hade jag nog inte lagt tid på detta nu, men toarenoverarna måste in i min klädkammar som är full av hyllor och dessa hyllor i sin tur är fulla av kläder. De där hyllorna ska sedan flyttas in i mitt minimala sovrum i en månad medan det grejas så nu passar jag på att rensa ut det onödiga. Mycket skönt faktiskt!
 
 
En jobbnatt kvar
sedan är jag ledig två hela nätter
innan jag ska på det igen.
 
Men sedan så.....
 
:-)
 
 
 
 
Ha en trevlig söndag!
 
:-)
Ovetande om allas blicka fick vi följa lilla Estelle på sin moster Madeleines bröllop med Chris O`Neill idag. Gozzi och jag satt bänkade, inte för att jag egentligen har så mycket till övers för så påkostade jippo, men bröllop gillar jag. Madeleines klänning var bedårande. Jag hoppas att alla de där rika gästerna tagit med sig lite fickpengar på si så där 100.000 var på stan för att sätta lite sprätt på nu när de varit i storstaden några dagar, så har de i alla fall bidragit till ökad handel. Många vackra klänningar, håruppsättningar och alla dessa fina diadem som idag fått komma ur sin lilla ask och visats upp. Skönt att sitta med benen uppdragna i soffan, rufsig i håret, dricka te ur favoritkoppen något naggad i kanten i min enkelhet och slicka mig runt munnen efter min lördagsbakelse.
 
 
 
Blev du bjuden?
 
:-)
Inte ett skatbo så långt ögat kan nå, ändå så hittade Gozzi en förvirrad skatunge på tomten. Efter att ha luktat på den så tittade Gozzi upp på mig och väntade på att jag skulle säga "var så god". Men så blev det inte....vi skulle ju gå kvällspromenad och var skatungen tog vägen medan vi var borta har jag inte en aning om. Han hade väl haft bråttom med att flytta hemifrån och jag kan inte tänka mig att den överlever om den inte kan flyga. Alla är ju inte lika snälla som Gozzi som skonade hans liv, det hade aldrig grannens katt gjort.
 
 
 
 Då var det lördag och solen skiner!
 
:-)
 
 
Vilket underbart väder jag har haft och vad jag har hunnit mycket på mina lediga dagar. Jag har fortsatt med min husmålning, som det känns nu så är det ett flera-års-projekt. (Bildbevis kommer) Men vad gör det, det blir så bra och jag behöver inte vara orolig för att vara sysslolös. Hur som helst så känns mycket bra att ta sig ann jobbhelgen nu och jag hoppas att det fina vädret fortsätter så att de som jobbat också kan få njuta lite.
Det som känns mindre bra är att alla syrenerna snart är överblommande och att alla mina gula liljor har blommat över. Jag sparade några hubbar med prästkragar som växer på gräsmattan för att ha till midsommarkransar. Men de står redan i full blom så de hinner inte bli några kransar av dem. Av min farmor fick jag lära mig att göra bladkransar så det får bli årets midsommarkransar i nödfall.
 
 
Överblommade maskrosor är så vackra.
 

Ha en bra kväll!
 
:-)
 
 
 
 
 
Idag är det den 6 juni
Sveriges Nationaldag även kallad Svenska flaggans dag.
Den ska jag fira här!
 
 
och lita här.....
 
 
Önskar alla en fin dag!
 
:-)
 
 
Det gäller att passa på och njuta av det fina vädret.
Så det fick bli en lite kamerapromand bara för att det är så kul.
 
 
 
 
Ha en bra dag!
 
:-)
 
 
 
 
 
 
Då var det kvällen!
God natt!
 
:-)
Första måndagen i Juni bjöd på en underbar kväll och eftersom Trion spelade sin bortamatch så nära fick det bli en runda dit innan jobbet.  Matchen slutade 3-2 till Trion men jag hejade lite på de grön/vita och lita på de vit/gröna för rättvisans skull.
 
19 mål på 9 matcher har Marcus G petat in.
 

Inte nog med detta, skägget växer på tränarna :-)
Jag hade inte en aning om att bli stående i vinnarpositionen i två minuter kan ge dig bättre självförtroende och bättre mod. Nog för att det känns bra att få sträcka på armarna, men om det ger en sådan god effekt så ska jag genast testa denna magiska kraft. Det är den amerikanska professorn och socialpsykologen Amy Cuddy som har gjort denna studien. Grabben på bilden nedan har gjort så många mål i IF Trion i år att jag slutat att räkna.... gesten kan ju vara förklaringen.
 
 
Raka motsatt effekt till vinnarställningen
är korslagda armar och gamnacke.
 
:-)
 
 
Efter en skön natt på jobbet med 16 grader, bara ben till knäet och kortärmat så har sommarkänslan infunnit sig. Tre veckor kvar till midsommar och allt står nästa i full blom. Det är en underbar årstid och det luktar så gott från syren och andra blommor tidigt på morgonen då solen går upp. Såååååå vackert.. Bara till att njuta.
 
Vallmon har ännu inte krupit ur sitt skal.
 
 
:-)
Det har varit många olika slags väder denna helgen. Mycket dimma, massor av regn, lite åska, massor av regn igen och så avslutas helgen med solsken. Det är fantastiskt skönt ute, så det får nog bli en promenad till innan jobbet.
Försökte mig på att blogga från mobilen i helgen, hur lätt var det då. Orkade inte dra med mig min trasiga dator och tv-skärmen då jag drog till Öland. Eftersom det regnade så hade det ju varit roligt med lite datanöje. Men jag hittade några lådor som jag satte mig att sortera, lätt att bli fast då man ska vända och vrida på allt.
Ölands norra udde har i alla fall får besök, även om man inte såg så mycket för all dimma så var det ändå en mycket trevlig tripp.
 
Långe Erik i dimman.
 
 
Det klarnade upp framåt dagen.
 
 
Lediga helger är underbara,
oavsett väder :-)
Då var det sommar och det kan man märka på alla dessa knott och myg som kommit. Fågelungarna skriker från sina bo så det är ju bra att det finns mat till dem. Ska fixa lite välgödda maskar från komposten idag som efterrätt. Eftersom de där flygfäna inte blir så bukstinnna av mitt blod så då kan det behövas lite extra tillskott i menyn.
 
Efter flera försök med att lägga in en bild,
ger jag upp.
Ni får ha en bra dag ändå :)
 
 
 
 
                             

Ändra redigerareSparat.

 
 
  • Allmänt
  • 100hus2013
  • Dennis resa till Australien
  • Djur
Vad är det här?
  • Fotboll
  • Rådjur

 

 

 

 

Välj filer från din dator

Bilden kan inte vara större än 8mb.

Instagram NYTT
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

publishme.se är en produkt från Blogg Esse AB | HjälpTill huvudsidan