Sista fredagen denna månaden, november har gått fort och det gör ju inget. Det finns ju betydligt trevligare månader som man gärna vill ha lite stramare tyglar på. Annars är lägert oförändrat, inget pynt och mina fönster är fortfarande oputasade. Tänder ett ljus istället. Men jag kan lova, det kommer att bli första advent ändå.
 
 
 
Trevlig helg!
 
:-)
 Idag har jag förmånen att få lite hjälp med skrivandet här på min blogg. Dagens gästbloggare är Natasha.
 
...gkdlsjdncbchdjdj fkjdjsksksjdgdhjsk kshfyytgtghfhfgf
fhuvubdjkjf fnjvhdiughkdjbfmv
 
 
 
hggythjgfkg gkguuyjgoituj!
 
:-)
 
 
För ett tag sedan så fick jag ett stenskott när jag körde hem från min dotter i Kalmar. Det small till som ett pistolskott då stenen eller dubben träffade framrutan. Jag ringde mitt försäkringsbolag som sa att de hade avtal med en firma, men den fanns inte i Karlskorna, närmaste var Kalmar. Så jag fick välja vilken firma jag ville. Idag kl 8 fick jag tid och de trevliga glasfixarna såg till att min ruta är hel och fin igen. Mitt försäkringsbolag tog hand om hela kostnaden, självrisken betalar man bara om hela rutan blir skadad och behöver bytas. Tack för det! Det lönar sig att fixa sitt stenskott direkt sa glasfixaren med ett leende, jag var inte sen med att le tillbaka som inte behövde betala någonting. Det finns stenskottssplåster att köpa, väldigt effektiva att ha liggande i bilen så skadan inte hinner blir värre innan den blir lagad.
 
Hade inget foto på en stenskottsskada, men två spöken på besök i Australien funkar också.
 
Onsdag och 8 plusgrader!
 
:-)
När jag idag på morgonen letade efter ett papper i en av pärmarna så hittade jag en saga som någon av döttrarna skrivit i ettan. Den är så gullig så jag måste bara låta er också få ta del av den.
 
Sagan om den ensama hesten!
Jag va hugnrig.
Men ignen gav mig Mat.
Slut!
 
 
 
 
Då var det tisdag och solen skiner!
 
:-)
 
 
 
Eftersom jag inte har något bättre för mig så
fick det bli en stund i arkivet.
Kan liksom inte tröttna på att vara där :-)
 
 
 
:-)
Vilka härliga små tjejer som träffades igår på 4-års kalaset. Mina minsta barnbarn är nu 19 månader och de blir alltid så glada då de ses. Blir ju inte lika ofta nu när systrarna börjat jobba och sommaren är över. Man kan tycka att de är så små och inte har så stor behållning av varandra, men de har verkligen roligt tillsammans. Nu dröjer det bara några veckor tills nästa gång vi ska ses igen. Kostigt nog med helgjobbande barn och svärsöner/döttrar så fick vi till ett datum som alla kunde.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Solen skiner hos mig!
 
:-)
 
 
.....för det är mormors lilla sockerhjärtas födelsedag!
HURRA HURRA HURRA!!
Grattis på 4-årsdagen!
 
 
 Ses om en stund!
 
:-)
 
 
Bortsett från det gråa denna novemberlördag så är det väldigt skönt ute!
Långpromenad och sedan KHK står på dagens program.
 
Sommarminne!
 

Ha en bra lördag!
 
:-)
Så jäkla bra text!
 
 
 
Änglarna har åkt på pisk
Gårdarna är grönsvarta
Och i Azalea kan man inte ungdå att bli kär
Där går en som svär att allt du gör är gott
Ja, jag är din
Om du vill ha en idiot lägg din hand i min
Lägg din hand i min

Har ingen plats att kalla hem
I detta pissiga vårregn
Ett förortsgäng kapar en spårvagn hem
I vårkvällen
Provsmakar livets heroin
Och om du någonsin
Vill ha en idiot lägg din hand i min
Lägg din hand i min

Du kanske aldrig når det du vill nå
Men du når mig
Du kanske aldrig får den du vill få
Men du får mig
 
 
Nattliga funderingar!
 
 
När jag var mindre så trodde jag att det var änglarna som grät när det regnade. Om det hade regnat i flera dagar så var jag så undrande över vad som gjort änglarna så ledsna. Mamma försökte förklara varför det regnade men hennes sanning gick inte jag på. För... varför skulle annars farfar ha sagt att änglatårar var bra för allt som växte och att håret blev fint om man var ute i regnet. Min stackars mamma hade det inte lätt då hon försökte föklara hur saker och ting låg till när farfar..min bästaste farfar hade sagt något helt annat och oftast inte sanningen. Men med mina dagdrömmar och livliga fantasi så var hans berättelser mer sanning för mig. Vad han berättade om hur snö blev till, kan vi ju ta en annan gång :-)
 
Änglatårar från Australien!
 
 

Här har änglarna gråtit
från och till i många dagar!
 
:-)
 
En tag så var jag väldigt duktig att ta med tygkassar då jag skulle handla eftersom att jag tyckte det var en onödig kostnad med plastkassar samtidigt som jag bidrar till miljötänket. Men så hände det allt som oftast att jag glömde mina tygkassar och då var det ju lätt att försvara min glömska med att tänka, en soppåse behövs ju alltid. Men nu får det vara slut med detta för att en plastkasse kostar 3 kr i mataffären. Hutlöst dyrt tycker jag. Kostnaden för plastkassen har de säkert redan lagt på många gånger om på de varor som jag bär hem. Så nu ligger tygkassarna i bilen. (Ska bara komma ihåg att bära med dem in i butiken också :-)
 
Konstiga utväxter på min magnolia!
 

Redan onsdag!
 
:-)
 
Idag så står det gosedag i min almanacka.
Små mjuka kladdiga händer och en blöt pussmun är väldigt svårt att motstå.
 
Söt som socker!
 

Hoppas och önskar att ni också får en bra måndag!
 
:-)
Trädgårdsmöblerna är under tak, äpplena upplockade, gräsklipparen fixad, kylen tömd och rengjord. Tänk så snabbt och bra det går när man får hjälp. Tusen tack! Nu kan den där vargavintern komma när den vill. Med tanke på dagens väder så kan man ju undra vilken årstid det är.
 
 
 
:-)
Mumsig lördag och Öland i sikte!
Trevlig dag önskar jag!
 
 
 
:-)
Bara jag tänker på den hemmagjorda pizzan som jag ska bli bjuden på ikväll blir jag alldeles vrålhungrig. Mmmmm vad jag längtar, den är ju sååååå god!  Idol, fotboll och fredag, vad kan man mer begära. De flesta tror att Portugal vinner, men jag tror att Sverige kommer att vinna med 2-1 hoppas jag :-)
 
 
 
Hur mycket tror du att det blir?
 
:-)
Varvsmuren som löper upp över Björkholmen byggdes 1830-1838. Ett fantastiskt arbete att bygga denna långa mur med stenar som var bortsprängda från ett av stadens berg. Så jämn och slät. Men, vem har då byggt denna mur? Jag har alltid fått höra att den byggdes av ryska krigsfångar. Så jag blev lite snopen då jag läste att det fanns inte några krigsfångar i Kalskorna vid den tiden då muren byggdes. Förväxling kan ha skett med en annan mur som byggdes under 1700-talet. Som jag kommer att skriva om i ett senare inlägg.
 
 
 
 Muren sträcker sig längre än fotot visar.
 
Halva november har passerat!
Redan! Synd på en så trevlig månad :-)
 
Fredagsmys på er!
Varvsmuren,
Gozzi och jag gick en sväng i svampskogen. Tänkte hitta lite gott att ha på mackan. Men jag tror inte att dessa duger till det. Vi har inte tänka att prova iallafall.
 
 
Idag är det torsdag!
 
Önskar er en fin dag....:-)
 
 
Här sitter jag och gottar mig, glögg och pepparkakor. Bläddrar i mina böcker som jag lånade på bibblan idag. Jag älskar verkligen biblioteket, kan gå där och kolla bokryggar hur länge som. Hade mitt minsta barnbarn med mig så vi stannade inte så länge, men hon verkade också gillar bibblan så vi kommer att gå dit fler gånger. De hade bokloppis där idag så jag ska dit en runda till i morgon med mina stora barnbarn. De läser som tokar allt de får tag på så då passar det ju bra att köpa billiga böcker som de kan byta med sina kompisar sedan. När mina stora barn var små så hade vi bokbussen som kom varje vecka. Väldigt trevligt att strosa runt i bussen medan barnen satt på golvet och bläddrade. Kassvis med böcker med allt från drakar till små prinsessor har vi släpat hem för att läsa som godnattsaga. Bokläsningen är en trevlig syssla. Ett tag så provade jag med cd-böcker men det var inte samma grej så jag håller mig till vanliga blädderbara böcker istället.
 
 
 
Solen tittade fram idag!
Ljuvligt!
 
:-)
Nu har sonen pluggat klart i Australien. Solen skiner varje dag och han åker runt på sin skateboard och njuter. För komma hem har han inte tänkt göra ännu. Förstår inte vad han menar när han säger så. Klart att man vill komma hem till novembers gråa och regniga dagar. Tänkte jag skulle visa lite bilder från Dennis boende, universitetet och känguruns tillhåll på skolområdet.
 
Här bor Dennis!
 
 
 
 
 
 
 
Universitetets område är jättestort.
 
 
 
 
 
 
Utanför en av ingångarna till skolbyggnaden satt dessa små och vilade sig.
 
 
 
 
 
 
 
Dennis berättade då vi var där att kängurun var betydligt fredligare inom elevernas ytor än om eleverna inkräktar på känguruns. Då kunde de både sparka och hoppa på dem.
 
 
 
 
 
De här fåglarna är nog det enda Dennis inte kommer att sakna från Australien.
De håller ett jäkla liv.
 
 
 

 
Grattis till dina avslutade studier Dennis
och när du än kommer så är du välkommen hem till Sverige.
Bara du inte glöm att ta med solen och värmen :-)
 
University Sunshine Coast,
Nu för tiden när jag ska handla så skriver jag aldrig inköpslista, utan jag försöker att lära mig allt utantill. 15 till 20 grejer går bra att komma ihåg ifall jag nu skulle behöva köpa så mycket, men oftast så är det inte så mycket att hålla reda på. Idag hade jag 9 saker jag skulle ha koll på. Men när jag kom hem så hade jag glömt bort att räkna med honung och det är jag ju bara tvungen att ha i mitt te. Nu har jag rotat runt i alla skåpen i min jakt på honung, men det är bara till att inse att det finns ingen. Får ta mig en runda till butiken igen om en stund. Ska bara först.
 
 
 
 
Härligt busväder ute,
ska nog städa lite!
 
:-)
Ung och knäpp, måsta man nog vara om man bada nu!
 
 
 
 
 
Ser väl härligt ut?
 
:-)
Grosser Munsterländer,
Varv på varv har de här båda hundarna sprungit runt hemma hos mina vänner på Gamla Tyresö. Gozzi med en vedklamp i munnen jagad av Filou.
Två mycket skitiga hundar som vi knappast inte vill ha in i huset.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nu snarkast det i hundkorgen!
Snart i min säng också :-)
Grosser Munsterländer,
Vilken underbart härlig promenad Gozzi och jag tog oss idag ner till Dyviks lövängar. Backe upp, backe ner, här är så kuperat och otroligt vackert på gamla Tyresö. Solen har värmt oss och vinden var nästan obefintlig. När vi kom hem efter 3 timmars promenad så smakade det mycket gott med lunchen som Annica fixat till. Nu så ska vi snart äta lite tårta, Annicas syster Yvonne fyller år i morgon, men vi firar henne idag istället. Snäll syster måste jag säga för hon hade tagit med en bok till mig. Boken heter "Ett ögonblicks verk" och är skriven av Anders Paulrud. Boken handlar om Axel som växer upp på trettiotalet i Karlskorna. När han livssituation drastiskt förändras genom faderns död och den andre broderns svek fattar han ett beslut: han ska emigrera till Amerika. Men Axels kommer aldrig så långt för i Köpenhamn sviker modet honom..... mer om boken kommer jag att berätta senare. Jag måste ju läsa ut den boken som jag håller på med först.
 
 

 
 
Önskar dig en trevlig fredagskväll!
 
:-)
Nu är jag hos mina vänner i Gamla Tyresö!
Gummiband, hantlar, sköna promenadskor värktabletter, några ombyte kläder
och kamera = min packning.
 
Hörs vi inte på några dagar så vet ni varför :-)
 
 
 
Ha det bäst!
 
För det ska jag :-)
 
Det var ju onödigt!
 
 
 
Kan man bli annat än irriterad!
 
:-(
 
 
Eftersom jag gillar att leka så får mitt nästa bidrag i 100 hus 2013 bli Barnensgårds butik/caféteria. Barnens gård ligger ut med E22 i Karlskrona. Huset byggdes 1993 då parken öppnades och nu 20 år senare så är det många barn och leksugna vuxna som passerat denna dörr. Barnens gård såldes för tre år sedan.
 
 
Här har jag varit många gånger!
Mycket trevligt och roligt ställe för alla åldrar :-)
Mitt nästa bidrag som är nummer 44 av 100 hus 2013 är ett litet grått hus som ligger på Gullberna kolonistugeområde. Gozzi och jag går förbi här nästan dagligen och det är alltid så prydligt och välskött i trädgårdarna. Området är från 40-talet, men då var det nog mera tänkt som odlingslotter. Bygger en bygger alla.
 
 
 
Detta lilla huset gillar!
 
 
 
Mitt bidrag nummer 43 av 100hus 2013 blir ett glashus. Från blomsterbutik till barnens lekland. Men nu så ska de nya ägarna göra om och renovera upp hela stället till en dinosaurierpark. Ska bli spännande!
 
 
 
 
Just nu så flyttas det grejer för fullt!
 
 
Mitt nästa bidrag till 100 hus 2013 blir Villa Bokliden. Villan ligger i ett hyresbostadsområde ca 5 km från Trossö centrum. Hela backen var full av liknanade hus men revs i samband med nybyggnation i början av 50-talet. Av någon konstig anledning blev detta fina hus kvar.
 
 
 
 
 
Tur att de sparade ett iallafall!
 
 
När W bygger går det undan!
 
 
 
 
 
 
 
Hängde du med?
 
:-)
 
Vad skulle passa bättre efter alla dessa dagar med regn och gråmulet
än att visa lite bilder från Australien.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ha en bra tisdag!
 
:-)
 
 
 
 
 
 
 
Redskapen till min sjukgymnastik får plats i min väska, två hantlar och ett gummiband.
Så vem har sagt att man behöver träna just på Hästö, går ju lika bra att göra det i Kalmar.
Dessutom med publik!
 
 
 
Trevlig kväll!
 
:-)
 
 
 
 
Hundpromenad, frukost, sjukgymnastik, läsa tidningen, hundpromenad, lunch, sjukgymnastik.....!!
 
 
 
....och så måndag hela dagen!
 
:-)
Söndag och spöregn, men ett telefonsamtal senare så satt vi i bilen på väg till Kalmar. Kalmar FF mötte Mjällby AIF på Guldfågeln Arena och matchen slutade 2-1. Biljetter köpte vi på plats - under tak och sittandes på en fleecefilt hade vi det riktigt bra. Fotboll är ju alltid trevligt. Lite roligt att få vara med om Henrik Rydströms sista match efter att ha spelat 802 matcher i Kalmar FF. Gulfåglens Arena nästan lättade då alla stod upp och applåderade när han lämnad planen i 80:e spelminuten. Kollar man noga så ser man att det regnar från den svarta himlen.
 
 
 
 
Bra början på denna månaden,
November är ju en så härlig månad.
Eller hur?
 
:-)
 
 
Fotboll,
Eilngt en uneörnskding på ett engskelt uivtnierset så seplar det inegn roll i viekln odrnnig bksotrnävea i ett ord står i, det enda som är vtikigt är att fsötra  och ssita bakstoken såtr på rtät patls. Rseetn kan stå hlelur om blluer och man kan ädnå lsäa tetxen uatn porbelm. Dttea broer på att vi itne leäsr vjrae bkosatv för sig, uatn odern som hlehet.
 
 
Med dssea ord så ösnakr jag er en tervilg frotäsntting på dnena rigngea sanödg.
 
:-)
 
Den 15 mars 2010 invigdes nummer 41 av 100 hus 2013. Hotellet med sina 180 rum ligger väldigt vackert vid fisktorget i Karlskrona. Bara ett stenkast från ingången till hotellet kan man ta sig med båt till Karlskronas skärgård. Mycket väsen blev det både inför byggstart och under tiden som hotellet byggdes. Många tycker att fasaden är gräsligt ful och opassande.
 
 
 
 
Det stora trädäcket som syns här på bild är en mötetsplats då vädret är passar för utomhus häng.
Hade jag backat 50 cm till då jag fotograferade så hade jag hamnat i vattnet.
 
Jag tycker fasaden är väldigt vacker :-)
 
 
För några år sedan så förlorade en familj sin son i ett brutalt mord som skedde här i Karlskrona. Mamman och jag gick ut samtidigt från affären idag, hon bar på två gravljuslyktor av glas. Till min son, sa hon när våra ögon möttes. Jag la armen om hennes axlar när vi gick ut i ösregnet. Det är fler än jag som sörjer, sa hon och tittade upp mot skyn.
 
 
 
Jag tänder mitt ljus
för mig, dej och de vi sörjer.
 
Dags att dra sig tillbaka!
 
 
Ska bara först :-)
 
Det är här de håller till grabbarn som renoverat den gamla byggnaden i Wämöparken. Deras tillhåll får bli mitt hus nummer 40 av 100 hus 2013. Mycket fin bevarad byggnad som ligger i hörnet av Varvsgatan och Konstapelsgatan på Trossö.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nästa gång jag går förbi så ska jag fråga
om jag får gå in och kika.
Ser så fint ut!
 
 
Om hus 39 av 100 hus 2013 säger jag ingenting!
Titta och njut, men säg inget till någon att jag visar det här
för då kommer polisen och tar mig.
Vill ni veta mera så kom gärna hit :-)
 
 
 
Fint och ståtligt är det iallafall!
 
 
Hus nummer 38 av 100 hus 2013 byggdes 1878-1881 som kasern för skeppsgossekåren i Karlskorna. Kåren hade inte haft någon tillräcklig stor byggnad för gemensam kasernering innan denna byggnad invigdes 8 april 1881 i närvaro av Oscar den ll. När skeppsgossekåren genom rikstadsbeslut år 1936 avvecklades friställdes byggnaden för nya ändamål. 1954 flyttade Marinmuseumet och modellkammaren in. Nu används lokalerna till annat.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mycket att se i lilla Karlskrona :-)
 
Kärt barn har många namn blir nr 37 av 100 hus 2013. Det passar nästan bättre att sjunga "Nu är det slut på gamla tider" för de här husen har också sett sina bästa dagar. Strandgården som betår av tre huskroppar, rödluvan, kokhuset och hemgården som har varit ålderdomshem. Här fanns även barnstuga och tillfällig bostad för unga mödrar. Här har funnits skola och sjukvård. Nu används lokalerna till olika föreningar och deras intresse, så det kommer inte att gå obemärkt förbi den dagen då skopan kommer för nybyggnation. Pottholmen är där man planera att skapa en ny attraktiv entré till staden med bostäder och olika typer av verksamhter och service.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Det sägs att det springer råttor stora som
katter nere i källaren.
 
 Vänder man Tullskolan ryggen så blickar man upp mot min presentation av huskroppar som blir nummer 36 av 100 hus 2013. Dessa hus är snart ett minne blott då det planeras att bygga bostadshus här med en fin utsikt över vattnet. Byggnaden var från början inflyttningsklar i slutet på 1800-talet och där behandlades epidemisjuka. Efter det så har Tullgårdens vårdcentral haft sina lokaler där men som  flyttats för något år sedan till andra lokaler inom Karlskrona lasarettet. Lokalerna är väldigt slita och nergångna.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Den fantastiska utsikten :-)
 
 
Mitt nästa bidrag som blir 35 av 100 är några byggnader som byggdes på Oxabacken. Oxabacken ligger ca en km utanför Trossö centrum i Kalskrona och som från början var en handelsplats för djur. Efter mycket funderande så blev det platsen för det nya sjukhuset. 1888 påbörjades bygget som skulle kosta 183.343 kr och som stod klart och invigdes den 31 juli 1891. Det tog inte många år innan de insåg att bygget blev för litet och fram till flytt 1924 så byggdes det ut i omgångar. Lokalen passade bättre som skola och det har den gjort sedan dess, skolans namn är Tullskolan.
 
 
 
 
 
 
 
 
Skolan har varit nedläggningshotade mer än en gång,
men ännu så länge lever den vidare.
Fina hus!
 
 
Amiralitetsklockstaplen som uppfördes 1699 och som var Karlskronavarvets vällingklocka blir nummer 34 av 100. Tanken med klockan var att effektivisera arbetet på varvet genom att ange tiden för arbete. Klockstaplen ligger mitt i Amiaralitetsparken. 1856 gjordes en yttre renovering då klockstaplen fick hörnkedjor, listverk och halvmåneformade fönster. Det var inte förrän 1909 som klockstaplen kom att användas som Amiralitetskyrkans klockstapel.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Lite solsken så hade den gjort sig bätter :-)