Hus nr 52 är Fribergska huset i Karlskrona från 1905 i jugendstil och byggmästare var Carl August Friberg. Huset är ritat av den kända arkitekten August Strehlenert. I bottenvåningen på hörnan startade stadens första kvartersbiograf under namnet Karlskrona Biografteater. Premiären var den 7 dec 1905 med sex stycken kortfilmer. Stumfilmerna ackompanjerades av pianomusik. Genom åren har det även varit nykterhetsrörelse, klädesaffär, körskola, trafikkiosk mm.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Det finns många detaljer ifall man höjer blicken!
 
Tyvärr så hinner jag inte med att presentera 100 hus under 2013,
men eftersom jag har lärt mig så mycket om byggnader i min egen stad
och att jag varit väldigt road av utmaningen
så kommer jag att fortsätta under 2014.
 
:-)
 
 
Hamnpaviljongen "Klaffen" byggår 2013 får bli mitt 51:a hus!
Det är Dynacon som tillsammans med Fastighetsbolaget Klövern Miljö
som bygger denna hamnpaviljong för gästhamnservice och med konferensmöjligheter.
 
 
 
 
 
 
 
Häftig och vågad byggnad enligt mig,
Den rostiga yta och med sina glaspartier så smälter den väl in
mot det skvalpande vattnet :-)
 
 
 
Klaffen Karlskorna,
Kalvhagen blir min nästa presentation av hundra hus 2013. Kalvhagen fick sitt namn för att det var här Wittus Andersson hade sina boskap. Kalvhagen är Karlskronas nacke och blev även de fattigas del av Karlskrona. Här finns allt från magasin från 1700-talet, renoverade gamla hus till nybygge från 2013. Kalvhagen var ett mycket populärt ställe för handel. Nu står det gamla magasinet och förfaller...mycket synd för det var här allt började.
 
Hus 46
Det gamla magasinet byggdes på 1700-talet håller nu på att förfalla.
 
 
 
 
 
 
Hus 47
En gamal byggnad som någon tagit sig ann och renoverat till bostadshus.
 
 
 
 
 
Hus 48
Tunnbindaregården från 1700-talet har en mycket intressant histora med många verksamhetsområden. Skomakeri, bokbinderi,krog med logi på loftet och handelsbod. Det var först i mitten på 1800-talet som det blev tunnbinderiverkstad.
 
 
Hus 49
Mycket fint hus bevarat från Kalhagen
 
 
 
Hus 50
Denna fastighet byggdes 1908 då den blev Karlskronas Mejeri. Första verksamhetsåret
vägdes det in närmare 1,5 miljoner kg mjölk. Mejeriet flyttades senare till ett annat ställe.
 
 
 
:-)

 
Kalvhagen Karlskrona,
Måste ringa ett samtal!
Tänk så enkelt! Bara lyfta luren, trycka på lite siffror och så är det klart.
Men varför gör jag inte det då!!!???
Hålla handen en stund så fixar det sig nog!
 
 
Idag har jag sett solen, alltid något!
 
:-)
 
 
Såg flera stycken som var ute och fiskade med sina båtar idag då jag körde in till stan. Såg rätt så avkopplande ut måste jag säga, men i kallaste laget för en fryskyckling som mig. Mycket varmare och skönare där jag har varit idag, för jag och mina stora barnbarn har varit på bio. "Sune på bilsemester" blev det! Trevlig stund och barnen var mycket nöjda. Efter bion var vi hungriga och från en enig kör blev det MCD, inte mitt favoritställe men någon gång ibland så kan man ju stå ut. Konstigt nog så blir jag bara mätt för stunden efter att jag ätit en massa fet mat, kan ju vara det som är meningen, ju mer skitmat man äter desto mer vill man ha. Ska nog börja fila lite på mitt kommande nyårslöfte. Hörs vidare om det... :-)
 
 
 
Söndagsnattinatti på er alla!
 
:-)
Läste att många redan städat ut julen. Men jag ska inte släppa taget om mina två tomtar, julgruppen och adventsljustaken som lyser upp i grådiset förrän nästa år. Så medan jag njuter av julens sista andetag så spelar jag en av årets bästa jullåt.
 
 
 
 
Njuter med alla mina sinnen!
 
:-)
Jullåt,
Gozzi och jag vi älskar snö.....
 
 
 
 
....men i år är vi glada ändå!
 
 
 
...ha en bra dag!
 
:-)
 
......med det tekniska!
Ny dator och jag håller på att installera både det ena och det andra.
Sååååå skönt att slippa vara kopplad till min tv eftersom jag kraschade min skärm i våras.
Skulle kosta mer än det smakade att byta skärmen, lika bra att passa på att köpa ny nu när det var rea.
 
 
God fortsättning!
 :-)
Hittade en tidning med en massa goda recept och nya ord som bara gör en förvirrad. Ibland ser man en bild på någon god maträtt eller efterätt och när man börjar läsa receptet så fattar man inte vad alla konstiga ingredienserna är för något. Ganache....hur låter det! Men på bilden ser det väldigt gott ut, lika delar grädde och choklad som får smälta ihop till en röra. Moushallat är en ost på komjölk, samma ostmassa som till mozzarella. Pak-choi...hmmm! Jag kan se mig själv irra runt i butiken efter denna vara som låter som en kaka men är en bladgrönsak. Jag skulle ju inte ens våga mig på att fråga eftersom jag inte har en susning om hur det uttalas. Tacka vet jag stekt fläsk med löksås :-)
 
...eller en helt vanlig grillad korv!
 
 
Ha en fortsatt trevlig gråmulen dag!
Nu ska jag laga Chachoukaratatouille :-)
Tanken var att jag skulle visa lite bilder från det nya ubåtsmuseumet som håller på att byggas i Karlskrona eftersom jag blivit lovad en förhandsvisning där. Men...nu gick det inte som jag hoppats för att de var tvugna att provtrycka och mäta lite olika väden innan det kunde visas, så nu är jag lika besviken som ni. Eftersom de såg hur ledsna vi blev så lovade museumets chefen att vi skulle få en visning när allt var klart innan de öppnar för allmänheten. Så lite nöjd är jag allt. Ska bli väldigt spännande. Lovar att jag ska visa er så fort jag varit där.
 
 
Lika grått idag, men det gör inget!
 
:-)
 
Innan jag somnade så ställde jag klockan på 07.00 för jag skulle ha tvättstugan idag. Men en endaste liten touch med mitt finger blev en hel timme till. Eftersom jag trodde att jag hade gott om tid så snoozade jag två gånger och vipps var klockan nästan halv nio. Inte utan att jag blev lite snopen då jag såg att jag ställt mobilen på väckning 07.59. Men nu är det tvättat och endast torkning återstår denna regniga och mulna tisdag. Annars händer det spännande saker idag. Vad får ni bildbevis på senare :-)
 
 
 
Hoppas solen är hos dig!
 
:-)
 
 
Oj vilken helg! Hur kan man bara hinna med så mycket trevligheter på en och samma helg när tiden upplevs som den går i raketfart. Det är nog inte bara jag som tycker att året tråkigaste månad och halva december gått väldigt fort. Hur som helst så är det måndag idag en väldigt gäspig måndag. Min kropp vill liksom inte vakna, den är fortfarande kvar i sängstadiet. Ärligt så hade jag nog legat kvar där ännu om jag inte varit hundägare. Lika bra att jag tar tag i mina göromål innan det är dags att krypa ner igen :-)
 
 
 
Om du kan behålla ditt lugn
när alla andra tappar huvudet,
så är det mycket möjligt att du
inte har fattat vad som hänt.
 
Hoppas du får en bra fortsättning på dagen!
 
:-)
Då var det fredag och jag ska hitta på massor av bus med mina goa barn och barnbarn i helgen.
 
 
 
Önskar er alla en finfin helg!
 
Kram
 
 
 
Idag den 12 december är det fem år sedan jag skrev mitt första inlägg här i tankarombilder. Kan inte fatta hur det kan vara möjligt att det redan gått fem år. Men efter en snabb återblick så har det ju faktiskt hänt en hel del. För att nämna några väldigt roliga och trevliga minnen som hänt under de gångna fem åren så visar jag följande foto. Ska man fira så är det ju bara det roliga som man ska komma ihåg.
 
Min underbara och söta dotter gifte sig.
 
 
Jag har varit ute och rest
 
Thailand
 
 Turkiet
 
 Australien
 

Så har jag fått tre underbara barnbarn till under dessa fem åren som gått
 
Nea föddes 2009
 
 
 Natasha och Ella föddes 2012

Så finns det ju många andra fina minnen, men jag vill ju inte trötta ut er!
 
Sist men inte minns!
Ett stort tack till alla goa och fina bloggvänner som jag fått kontakt med
genom åren som gått.
 
Ha det bäst alla!
Fortsättning följer :-)
 
 
När jag var på ett informationsmöte för ett tag sedan så råkade en blind hamna bredvid en döv. Den blinda mannen kom sent så det var den enda plats som fanns ledig. Under informationsmötet så skickades en blankett runt och när den sedan hamnade hos den döva tjejen så blev den liggande där. För hur skulle hon göra för att få mannen att förstå. Maximal otur att han hamnade just där, men det var inte utan att jag fick mig en tankeställare hur sårbart det kan blir när man inte kan kommunicera med varandra. Nu löste det ju sig när mötet var över men jag kan tänka mig att den stackars tjejen funderade mer över blanketten än vad som sas på mötet. Dövtolkarna som var där hade behövts under Nelson Mandelas minnesstund. Dessa var både på riktigt och grymt duktiga. Jag hörde att det även skulle finnas en hörtolk till nästa gång det blev ett liknade informationsmöte. Känns ju bra.
 
Dagen ljus håller på att brinna ut, det får blir ett nytt i morgon!
 
God Natt, mina vänner!
 
:-)
 
 
 
Varför ska det se så oförskämt lätt ut då andra springer med långa steg och normal andning. Jag började intervallträna i somras innan jag skadade mig. Tänkte att jag skulle börja att springa lite eftersom att jag hade någonstans i bakhuvudet att det kändes skönt och befriande på något sätt då när jag för många år sedan löptränade. Men eftersom motivationen saknas så har jag liksom inte riktigt kommit igång. Men nu så....för att komma i toppform så ska man ta en timeout för att bli en bättre löpare enligt en ny studie. Sagt och gjort.... så då börjar jag med det. På obestämd tid :-)
 
 
Ha en finfin dag!
 
:-)
Konstigt nog så borde jag fatta att det inte bara är dagarna som går utan att datumen ändras. Jag fick nästan lite hjärtklappning idag då jag såg att det redan var den 10:de december. Mulet och regn hos mig så jag slängde ett litet öga i min väderapp för att förhoppningsvis kunna glädja mig åt kommande väder. Tji fick jag...sol den 19 dec...men eftersom det nästan var den 1:e igår så borde det ju nästan vara den 19:de i morgon :-)
 
 
 
Ha en bra fortsättning på denna märkliga tisdag :-)
Äntligen fick jag en fikastund med min upptagna gästbloggare. Många har ju hört av sig för att göra en intervju efter att N gästade mig senast. Kameran var naturligvis med så att jag kunde dokumentera träffen. Efter att vi kollat runt på lite andra bloggar så fick vi massor av förslag till en passande profilbild.
 
 
Som tur är så gillar även min lilla gästbloggerska te.
 
 
Eftersom det var lördag så blev det även lördagsgodis.
 
 
Mycket te och goda lussebullar
 
 
 
Tiden går fort när man har mycket att pratat om!
 
Ha en fortsatt fin andra advent!
 
:-)
 
 
Nu som först har även min lilla blå fått dubbdäcken på. Det var på tiden kan man tycka, kom ju inte som en överraskning precis att dubbdäcken skulle på just nu. Så nu kan det snöa bäst det vill. Konstigt att jag alltid ska vara ute i sista minuten. Bättre sent än aldrig kan jag ju trösta mig med. Förr bytte jag alltid däcken själv, men nu mera så tittar jag bara på. 
 
 
Gozzi gillar snö!
 

Ha en bra lördag :-)
 
 
 
 
Sven tyckte att det var så trevligt i denna delen av landet att han stannade kvar. Utanför blåser påsar och annat bråte runt och de två stora ekarna utanför mitt fönster vinkar med sina enorma grenar. Inne sitter jag och njuter av mitt nya julte som inte smakar glögg eller andra typiska julkryddor utan nougat, dekorerat med silver och guldkulor. Farligt gott! Gozzi har inte fått någon långrunda idag utan bara det allra nödvändigaste. Så han är lite sur på Sven, han så väl som många andra. Försäkringskassan ringde idag, så nu fick nog min nya handläggaren en trevlig helg medan min är förstörd. Men ingen mening att hänga läpp för det, de gör väl bara sitt jobb kan jag tänka. Så jag tar en kopp te till och fortsätter med det som jag håll på med innan samtalet. Läsa min bok. Jag hittade en bra bild som jag kan känna en viss likhet med :-)
 
Hahaha...!!!
 
Ha en go fredag alla!
 
Kram
Stormen Sven drar fram och vi ska hålla oss inne. Här blåser det något kolossalt och Polen färjan låg fortfarande kvar på Verkö när jag var ute med hunden för en stund sedan. Det gällde verkligen att hålla i både hatten och hunden när Sven blev för närgången. Ingen snö här i Karlskrona, men det har regnat rejält under eftermiddagen. Bara för en stund sedan så brakade det till utanför så jag nästan satte mitt goda te i halsen, hoppas inte att det var något allvarligt. Det visar sig väl i morgon.
 
 
 
Hur har Du det i blåsten?
 
:-)
 
 
Snabbt som en iller ilar dagarna till veckor, och veckorna blir till månader.
Satt ikväll efter en skön långpromenad, goda valjegrovas med ost, gul paprika och funderade lite över 2013.
2013 som skulle bli förändringarnas år....och det kan man nog säga att det varit eller är.
Sitter och ler lite när jag tänker tillbaka på min härliga resa till Australien som varit en del av 2013.
 
 
Om någon tror att jag saknar Australien...så tror ni rätt :-)
 
 
Hopp i säng!
:-)
Har lite svårt för att tänka mig ett julbord utan köttprodukter. Vi äter alldeles för mycket kött i Sverige. Jag kan nog påstå att jag inte är en av de som äter 85 kg kött per år. Jag har inga problem med att äta vegetariskt en eller två dagar i veckan utan någon som helst uppoffring, men att vara utan kött på julbordet vet jag inte. Även om vi i vår familj inte äter traditionellt julbord så kan jag inte vara utan julskinka och annat köttigt. Kommer ni ihåg kampanjen 2009 om en Köttfri måndag? Undrar om det gav någon effekt.
 
En saftig hamburgare kan ju vara gott någon gång ibland!
 

Blir det något köttigt på ditt julbord i år?
 
:-)
 
Konstigt att det ska behövas lagar där sunt förnuftet bör råda. Jag kan väl tycka att ett mobilsamtal kan vara ok men att skicka sms eller titta på sin favoritserie samtidigt man kör är inte så smart. Man kan ju också stanna bilen mitt i vägen om ifall att samtalet skulle vara viktigt och det inte kan vänta tills man kommer hem. Idag då jag kom körande utanför där jag bor så stod det en bil mitt i vägen med varningsblinkers på. Jag stannade för att höra ifall damen ville ha hjälp med något med tanke på sin palcering på vägen. "Nej tack" , svarade damen.. "jag pratar bara i telefon"! Hmmm.... har jag missat något eller!!!!
 
Polisen skriver ut böter till sonen i Australien då vi blev stoppade.
Där får föraren inte prata i mobilen under färd utan handsfree.
 
Brukar du prata eller skicka sms under tiden du kör bil?
 
:-)
 
Det var bara 196 före mig i telefonkön idag i ett av de fyra samtalen som jag hade på min lista. Som tur var så var det inte lika många väntande på de andra tre samtalen. Kan väl inte påstå att jag fått något av mina ärende uträttade men jag har iallafall fått prata med någon, som ska prata med någon som ska fixar resten. Så jag är nöjd!
 
Dag att sova,
så jag säger.
God Natt!
 
 
 
:-)
 
Eftersom sonen lånat min bil så tänkte jag bara sitta på en sten och bara vara idag. Ska jag nu vara riktigt ärlig så ska jag försöka få ordning på lite måsten som jag har haft hängande över mig. Samtal som ska ringas, hela fyra stycken. Som ni alla vet så tar det ju sin tid att ringa "vissa" samtal. När jag skulle ringa ett av dessa måsten i förra veckan så blev jag kopplad till alla möjliga och omöjliga stället, så till slut var jag tillbaka där jag började, utan att fått någonting uträttat. Så kan det vara ibland eller rätt så ofta nu för tiden. Men idag så har jag massor av tålamod!!
 
 
 
Ha en bra dag!
 
:-)
 
 
Första ljuset i adventsljusstaken är tänt denna första söndag i december. Ute är det vackert med allt som lyser upp i mörkret. Tyckte att jag skymtade tomten sökande efter de snälla barnen bland husen när jag var ute och gick med Gozzi. Nu har teet fått dra sig en stund och en surdegsknäckemacka med skinka och senap väntar på att få stilla min hunger. Tog en tugga bara för att kunna skriva att det var himmelskt gott.
 
Man tager vad man haver sa tomten när inte renen var ledig.
 

Hoppas du också haft en bra dag!
 
:-)