Solen har varit framme och det har varit fantastiskt ljus på öland idag. Ikväll träffade jag några vänner i Färjestaden där vi har promenerat, ätit gott och skrattat hjärtligt. Solnedgången över sundet förevigades och kvällen bjöd på 12 plusgrader. 

(null)

(null)

❤️

Om jag vetat att vildsvinen skulle komma på besök så hade jag inte gått runt och kämpat med jordfräsen i två timmar för att förbereda inför odlingen nästa år. Här har de där svinen trippat runt och bökat bland hallonbuskar, sparris och under äppelträdet för att leta godsaker. Tanken är att min lillebror och jag ska odla potatis, pumpor samt solrosor nästa år i föräldrahemmet. Vi kom överens om att det vore dumt att inte nyttja så fina odlingsmöjligheter som vi har där. Vi får väl se hur det blir med besöken framöver. Jag tyckte att lillebror skulle sätta sig med bössan, vildsvinskorv kan ju vara gott att ha till potatisen. Det går ju att äta med bröd också i och för sig om det nu inte skulle bli några potatisar. 

(null)

(null)

Då var det fredag igen!


Jobbar man mycket så som jag råkar göra just nu så spelar det egentligen inte någon roll om det är mörkt eller ljust ute. Jag försöker iallafall att ta en långpromenad med pälsklingen mitt på dagen när jag jobbat så att den lilla glipan av dagsljus kommer en till godo. Men som det har varit nu får man ha pannlampa även på dagen. Regn och blåst har också ingått i väderprognosen. Tur att många av trädens fina blad i olika färger lyser upp i höstmörkret. Men det är bara till att leva på hoppet, enligt tiodygnsprognosen så kommer solen nästa onsdag. Jag vet att vädret hinner att ändra sig många gånger innan dess men det är en tröst 😁 att hoppas på det. 

(null)

(null)

(null)

🍁
Tur att apelsiner finns när solen lyser med sin frånvaro. Det har varit väldigt grått och mörkt ute i ett par dagar nu. Apelsinerna är väldigt goda, saftiga och söta. Jag äter minst en apelsin varje dag skuren i småbitar antingen i min smoothie eller i frukostflingerna. I smoothien så blandar jag gärna i några jordgubbar eller blåbär också tillsammans med den laktosfria yoghurten. Lätt, nyttigt och gott att ta till när man känner suget så där mitt på dagen. 

(null)


(null)


(null)

Har någon sett solen?

Frågan kom från sonen med familj, de ville hänga i stugan över helgen med några kompisar. Klart att jag lånar ut stugan, vill ju att den ska komma till användning för alla i familjen som vill vara där. Som tack för lånet fick jag fina foton. 

(null)

(null)

(null)

(null)

Hoppas de vill låna stugan snart igen, jag älskar när det plingar till i dropboxen.


Nu har jag grejat runt i mina odlingslådor, ny jord och inte ett endaste litet ogräs finns att skåda för stunden. Nästa år ska jag inte plantera några potatisar, det ska istället odlas brytbönor, dill, persilja och lite annat bra att ha. Vitlöken är satt i två av odlingslådorna, bytte sort i år, vill gärna prova några nya sorter. Det finns ju hur många olika sorter som helst att välja på. Nu måste jag bara hitta en plats för min björnbärsbuske, kommer nog inte att bli så bra att den står kvar i odlingslådan eftersom revorna börjar slingra sig ut över kanterna. Får fundera lite till på den. 

(null)

(null)

Vilket härligt väder
det är!
Marlen Lindmark har gjort skulpturer på historiska djur som står längs med ett nyanlagt promenadstråk i Borgholm. Ölandshästen, hungerkon och den trebenta hunden har varit modeller för denna historiska  berättelse. 
Vid instiftandet av Djurgårdsinrättningen 1569 gjordes hela Öland till en kunglig jaktpark. Mark, bete och jakt togs ifrån bönderna i förmån för kungens vilt. Detta resulterade i över 200 år av misär och fattigdom på ön. De små ölandskorna med sin dryga meter i mankhöjd blev till följd mindre och magrare och fick sitt namn "Hungerkon".

(null)

I samband med Djurgårdsinrättningen utfärdade kungen III ett påbud 1574 där Ölänningar endast tilläts ha hundar med tre ben. Kungen var mycket missnöjd med den olaga jakt som förekom på Öland. Han ville inte att några undersåtar på Öland skulle ha några hundar. Så antingen blev de stympade eller dödade. Detta påbud var väldigt unikt för Sverige, inget annat landskap har haft denna särställning. 

(null)

Ölandshästen är också väldigt speciell, den levde på Öland i ett par tusen år och de strövade runt halvvilda i stora flockar. De fanns i två varianter en med mankhöjd ca 130 cm och en mindre som bara var endast 70-100 cm i mankhöjd. De var uthålliga, smidiga och arbetsvilliga, i förhållande till hästar med större kroppsformer. De minsta hästarna var väldigt populära som presenter mellan kungligheter ända fram till 1700-talet. Det sägs att Ölandshästen kunde leva på både soltorkad fisk som granträ i fall så fodras. Blev de bjudna på öl så slank även de ner till de blev berusade. Den sista, ett sto som hette Lilly, gick bort 1925. Hennes skelett finns än i dag bevarat och uppställt på Ölands Folkhögsskola, inte långt från Torslunda gård, där hon levde och arbetade i 26 år. 

(null)

Trevlig helg! 






....... Stort grattis på din födelsedag
min älskade son

(null)

Ses om några timmar ❤️
Tror bestämt att jag känner mig lite krasslig,
men det är endast om det
är den här doktorn som har jouren. 

(null)

Nu för tiden vågar man knappast inte
skoja om att man känner sig
hängig. Som tur är så har jag klarat 
mig från att vara sjuk bara kelsjuk.
Den här snälla doktorn bruka ha
bra medicin mot just den sjukan.

❤️
Vilken härlig söndag först med långpromenad och efter det lite trädgårdsarbete. Fick några underbara timmar med hundbus och hundmys på förmiddagen. Solen sken och himmeln var klarblå. Eddie som inte är sen med att busa och hoppa runt som en känguru när tillfälle bjuds passade naturligtvis på när han får springa lös. En perfekt söndag både för fyrbenta och tvåbenta. 

(null)

(null)

(null)


(null)

(null)

Jag gillar nog hösten,
mer än jag vill erkänna.

Trots alla fina blommor och fina knoppar som ännu inte fått utvecklas till ljuvliga skönheter, så klippte jag idag ner den stora dahliaväxten. Det har varit frost några nätter och jag vill så gärna bevara just denna dahliaknölen eftersom jag inte har en aning om hur den hamnat hos mig i en av mina odlingslådor på ön. Som jag skrev i ett tidigare inlägg så var ju just dahlior en av pappas favoritblommor. Nu när dahlian på något obegripligt vis bara fanns där så ska jag försöka att göra allt för att den ska komma tillbaka med sina fina blommor även nästa år och även då pryda pappas grav. 

(null)

(null)

Man behöver inte
försöka förstå allt❣️

Att fortfarande kunna gå och ut och plocka hallon i trädgårdslandet till morgongröten är ett extra plus plus så här års. Jag måste ta reda på vad sorten heter så jag kan komplitera med flera. Hallon kan man aldrig få nog av, speciellt inte vid denna tiden på året. Skulle fryst in, men de är alldeles för goda att inte äta upp på direkten.

(null)

(null)

Trevlig fredag!

Finns det något som lockar så mycket som vatten när man är liten. Denna lilla damen älskar att plaska i alla vattenfyllda hål. Hemma hos lilla E blir det alltid en pöl med vatten i bergsskreva där mossa och slingerväxter växte förut. Bra vattenavvisande skor gör det möjligt för massor av vattenplaskande. 

(null)

(null)

(null)

Jag gillar också
vattenpölar. 
För några dagar sedan köpte jag en ny microvågsugn till stugan. Kravet på min nya micro var att den fick inte vara så bred. Den gamle var lite bökig att öppna luckan på utan att klämma fingrarna eftersom jag har den i en hylla intill diskbänken. Men i en butik med massor av microvågsugnar i alla storlekar så var det inga problem att hitta en som var prisvärd och med rätt mått. 

(null)

(null)

Det första jag gjorde när jag kom till stugan var att packa upp, jag var vrålhungrig och min lilla matlåda var redo för att få testa den nya micron. Tror ni att jag blev snopen när jag lyfte på plasten. Jag stod en lång stund och bara glodde. Hur är det möjligt att man ska kunna få en produkt i det skicket i en låda som inte har en skråma. Det får ju inte förekomma att någon på fabriken packar ner en skadad micro i en låda och tejpar igen. Jag hoppas att det inte var så det gick till. 

(null)

(null)

De blev allt lite snopna när jag visade upp skadan i butiken. Nu har jag en ny och den är hel för vi synade den ingående i butiken innan den fick följa med mig ut i bilen. Det var först när jag var påväg därifrån som det slog mig, tänk om de trodde det var jag som åsamkat skadan, så retfullt i så fall. Hur som så bryr jag mig inte för nu har jag en som är hel, iallafall på utsidan. Hoppas bara den funkar också!!!


Dessa fjälliga bläcksvampar växer intill vägrenen ner till havet. Jag har aldrig ätit sådana men det sägs vara en delikatess. Svampen växer väldigt snabbt och bör plockas innan den blir svart. Fjällig bläcksvamp kan förväxlas med grå bläcksvamp. Den grå bläcksvampen saknar fjällen som är karaktäristiskt för fjällig bläcksvamp. Fjällig bläcksvamp hinner sällan bli angripen av larver eftersom den ska plockas relativt snabbt. Borde kanske testa en liten hätta. 

(null)

(null)

Solen skiner hos mig.

Vilken härlig kväll, vi styrde mot Bredsätra på ön för att gå en långpromenad till händelsernas centrum, en av knutpunkterna för handel över Östersjön. 

(null)

(null)

Hit seglade köpmän från angränsande länder för att handla med varandra och med ölandska köpmän. Ölänningarnas produkter var fårskinn, vadmal, och hudar samt bivax, talg, smör, ost, kött och fisk. De bytte till sig humle, kläder och salt. Saltet användes för att konsrevera fisk, kött och hudar. Redan på 1200-talet användes detta kapell till varumagasin och i andra hand till gudstjänstlokal. 

(null)

(null)

Den här typen av kyrkor kallas köpmanskyrka -Sankt Britas kapell var en av sex sådana på Öland. Kapellet är byggt av sten och taket var av tegel, så handelsvarorna hade ett gott skydd även mot brand. Nattetid vaktade "kyrkosovare" som låstes in i kyrkan. Under 1500-talet revs stora delar av kapellet, gaveln närmast rasade samman vid en höststorm 1914. Sankta Britas kapell är en del av vårt lagskyddade kulturarv. 

Denna lugna kväll där endast fågellivet från sjömarkerna gjorde sig hörd kunde man bara föreställa sig hur det var när människor och djur skulle trängas på denna ytan. Det hann bli mörkt innan det var dags att vända om hem till stugan. Till och med fåglarna hann att finna sig till rätt inför natten och deras skriande och pipande på alla möjliga fågelspråk tystnade. 

(null)


(null)

Fantastiskt! 


Klockan ringde tidigt idag för Eddie och jag hade lite tider att passa under dagen. Men först långpromenad innan frukost så den kan ätas i lugn och ro innan bilfärden. Så fort jag satte foten på första trappsteget utanför dörren så kände jag den friska rena luften efter kvällen och nattens regn. Dimman låg tät och solen kämpade på för att bränna bort den. Det var så vackert ute och jag drog ett långt och djupt andetag. Allt detta är alldeles gratis. Ville egentligen inte sluta att gå, utan bara fortsätta att strosa runt i dimman

(null)

(null)

(null)

Det gäller att njuta!


Storm ute
storm inne
storm i hjärta
storm i sinne

(null)

Det är bara så 
det är ibland. 
Men ön levererar 
som alltid <3

Stort grattis på din födelsedag 
farmors älskade clown.
Hoppas du får en fantastisk
kväll med dina vänner. 

(null)

Ses på måndag mitt
fina hjärta ❤️



Jägareförbundets uppmanar att man ger äpplen till älgarna, de innerhåller lite extra energi nu i dessa tider. Egentligen behöver älgarna den extra energin inför brunsten men  det kan ju aldrig vara fel när den än kommer.  Nu var ju inte detta anledningen till att jag springer runt med en hink med äpplen i skogen, mitt syfte är att locka de till mig. Jag har nämligen tänkt bli älgjägare i år. Har ingen jaktlicens men det behövs inte när man ska trycka på avtryckaren på Nikon. Pappas pass är ledigt så det blir perfekt för mig. Hoppas att alla älgar står nedanför mitt pass och mumsar på goda äpplen från Öland och att inte älgapellarna dör av skratt när de får se mitt fina granäppelträd. De äpplen som jag la ut förra gången jag var vid passet var borta, hoppas hoppas att de har hamnat i rätt mage. 

(null)

(null)

(null)


(null)


(null)

Trevlig fredag!


Visst är det underbart när blommorna inte ger upp hoppet, de bara står där och bjuder på sig själva i sin enkelhet. 

Gulsporre 

(null)

Cikoria

(null)

Kamomill 

(null)

Denna har jag inte koll på!?

(null)

Hornviol
(denna fining hittade jag på tomten)

(null)

Månad tio påbörjad!