Haflinger är en mycket trevlig och vacker häst där alla i denna rasen är kastanjfärjade (fux) med lingul man och svans. Denna hästras härstammar från Sydtyrolen i Italien, där den fått sitt namn från byn Hafling. 

(null)

Detta är en allroundhäst och passar till de flesta aktiviteter. I Sverige finns rasen representerad inom de flesta tävlingsgrenarna i både ponny och storhästklasser. 

(null)

Haflingen är en seg bergshäst och väldigt säker på foten. Har man sett en haflinger springa runt i en stenrik sluttning så förstår man hur lätt den rör sig trotts hinder. 

(null)

Det kännes gott i mitt haflingerhjärta att få klappa mulen på dessa godingar igår när dottern och jag var på promenad. Eftersom vi också haft förmånen att äga två stycket haflinger på den tiden då vi själva hade hästar så blev jag allt lite sugen. Har man en gång haft häst så kommer saknaden över en ibland.  

Då var det fredag igen
och med det önskar jag,
Trevlig Valborg! 
Som ni säkert redan läst ett flertal gånger här på bloggen så äter ju jag inte godis längre. Det är några år sedan nu, tappat räkningen faktiskt men en sex sju är det säkert. Godis är inget jag saknar eller nånsin blir sugen på. Är det något jag kan sakna och även bli grymt sugen på så är det saltlakrits. Ibland har jag köpt en läkerol med salmiak för att få njuta en stund av smaken. 

(null)

När jag för några dagar sedan var hemma hos sonen med familj för att passa lillan så rotade jag runt i skåpet efter te. Kan ni tänka er vad jag fann där. Tror ni jag kunde motstå? Jag tog en saltlakristsbit från varje burk, delade varje salmiak i fyra bitar innan de hamnade i min mun. Jag njöt och njöt och det var hiskeligt salt, nästan så salt att tårna krullade sig. Men ni ska veta vad jag njöt. När de åtta små bitarna var borta från skärbrädan så hände något inne i min kropp. Jag trodde jag skulle brinna upp. Det bubblade och sved, jag drack vatten, två glas med samarin men det fortsatte brinna. Jag trodde jag skulle kräkas. Där och då kändes det som om jag aldrig mer i mitt liv skulle sukta efter saltlakrits. 

Det är glömt nu
och suget är tillbaka. 


I söndags var det dags för den årliga fotofikan i vitsippeskogen med yngsta dottern. Passade perfekt med en utflykt innan Eddie och jag skulle dra till ön, gäller att passa på nu när det är så otroligt vackert med alla vitsippor över allt.  

(null)

De senaste åren har vi valt bokskogen Vämöparken där marken är täckt av dessa underbara vårtecken.

(null)

(null)

Naturligtvis var även skogsmulle på plats i blomsterhavet. Jag tog det säkra före det osäkra så Eddie fick ligga bundet vid ett träd i väntan på sin tur. Stigarna som går som ett spindelnät genom hela bokskogen var välbesökta denna dag, både av tvåbenta och fyrbenta. 

(null)

(null)

Fantastisk dag!

Visst är det underbart när man kan börja klippa från sina egna örter. Varje gång jag passerat örtgrytan idag har jag nypt bort lite timjan eller gräslök. Blev sugen på matjessill, det får bli nästa gång jag kommer hit. 

(null)

På sommaren då någon köpt krukor med örter från matbutiken (inte jag) så brukar vi plantera resten här i grytan när vi ätit. Dessa hubbar är från förra årets plantering. Jag blev lite överraskad att timjan hade klarat vintern. Det är nog första gången. Kanske detta var flerårig, den smakar bra iallafall. 

(null)

(null)

Nu är björnbärsbusken på plats och det känns mycket bra. Får bara hålla tummarna för att den klarade av flytten. Det finns massor av fina små blad som förhoppningsvis kommer att växa på sig. Enligt expertisen så skulle två grenar från roten sparas och resten klippas bort så det gjorde jag. Dessa två ska tydligen stå för börnbärsbuskens stomme. Tur jag läste på för jag hade säkerligen sparat alla ämne från roten. 

(null)

(null)

Ny vecka och nya möjligheter.
Håll ut! 

Då var det dags för mina stora barnbarn att följa med farmor/mormor till stugan. Alltid lika trevlig att umgås med dessa ungdomar. Vi har hunnit med både nöje och nytta. Det går verkligen undan vill jag lova när jag har tillgång till så bra arbetskraft. 

(null)

Vi började dagen med att åka till återvinningscentralen med ett lass ris som vi hade fixat kvällen innan. På tom mage satte jag mina slavar i arbete. Alla ville ju ha nybakade frallor från bageriet till frukost så då passade vi på att handla när vi ändå var ute och körde.

(null)

(null)

Tänk att det som tog mig flera dagars arbeta att få ihop körde vi till tippen på bara någon timme. Efter att vi i lugn och ro käkat frukost så hann vi köra tre lass till med ris och annat plock innan det var dags för nästa projekt. 

(null)

Som jag längtat att få göra delar av min spaljé färdig. Jag har sett det framför mig ända sedan idén kom till mig hur bra det skulle bli. Jag är så grymt nöjd med min fina spaljé och mina fantastiskt duktiga barnbarn. 

(null)

Det blev en hel del mätande och vattenpasset hade vi aldrig klarat oss utan.  Det krävs lite flitiga händer för att håll, rikta och skruva.

(null)

Då är det bara resten kvar att fixa. Helgen är ju inte slut ännu. Barnbarnen är avlämnade så nu får Eddie och jag klara oss själva.

(null)


Tusen tack mina duktiga barnbarn❣️



Innan jag gick på mitt nattpass så fick jag förmånen att umgås med ett av mina barnbarn. Föräldrarna var upptagna på annat håll så då fick farmor vara behjälplig. Dagens stora utmaning var att lära mig namnen på babblarna. Mitt lilla barnbarn som fyller två om någon månad skrattade förtjust när hon lurade mig på deras namn. Eftersom jag vet att hon har full koll så tyckte hon att det var extra roligt när Bibbi fick bli Bobbo och Sassa blev Gagga. 

(null)

Längst fram har vi Gagga och Babba. Den mörkrosa till vänster heter Diddi och Sissi står intill. Den ljusrosa som ser ut som ett hjärta heter Sosso hennes tvilling är röd och heter Doddo och den är min favorit. Tolv figurer finns, men idag hittade vi bara tio. Om jag känner den lilla damen rätt så ligger de säkert nerbädda någonstans eller så gömmer de dig i bollhavet. De här figurerna är framtagna för att att träna barn i de olika språkljuden. Något som verkligen stämmer när jag hör lilla E rabbla på som om det vore en melodi. Extra kul blir det ju när man får skratta åt farmor när hon säger fel.  

(null)

(null)

(null)

När vi ätit kvällsmat så skulle händer och mun torkas. Jag tror att E torkade hela huvudet innan hon var klar. Farmor gick iväg till jobbet med lätta steg efter att fått umgås med detta lilla hjärtat. 

Då var det helg och jag går av kl 07.00 sedan är jag ledig hela härliga helgen. 



Min dotter berättade idag när vi sågs att mina barnbarn hade frågat innan idag om de fick krama mormor när hon kom. De har varit sjuka så vi har inte träffats på över fjorton dagar. Men idag fick vi kramas igen och de små hjärtanen tankade mormor med massor av ny energi. Det blev både slängkyssar och fingerhjärtan när jag körde. De är ju för goa de där underbara barnbarnen. 

(null)

Jag älskar att kramas!
Eddie och jag har haft Pelle på besök någon vecka. Mycket trevlig katt på alla sätt. Eddie är ju kompis med alla katter som vill vara kompis med honom. Katter som visar att de ogillar hundar bryr sig Eddie inte om. Trevligt med en kattvänlig hund. Trivsamt att ha katt och det har varit så mysigt när jag vaknat upp och lille Pelle legat intill och sovit. Jag har försökt att övertala hussen till katten att han kan bli kvar hos oss men Pelle var tydligen saknad av honom nu när de var hemma igen. 

(null)

Eddie och jag får skaffa
egen katt. 
Som jag letat efter min vetekudde. Den bästa vännen när man är frusen, har stela axlar eller när magen är spänd och värker. Men nu har jag skaffat mig en ny tack vare min bloggvän Birgitta. Min nya vetekudden är inte bara värmande den är otroligt snygg också.  

(null)

Jag bara älskar tyget och dess mönster. Det var en av anledningen till att jag kände att jag behövde en ny nu när min gamla fått fötter. Trotts att det går mot varmare tider kan det aldrig bli tillräckligt varmt för att inte använda min vetekudde. Min nya var längre så den täcker hela nacken och en bit ut på axlarna. Sååååååå skön!

Måndag och ny vecka❣️
Eftersom jag ofta jobbar många nätter efter varandra så kör det ibland ihop sig med vad man ska äta. När jag vaknar på eftermiddagen har jag en hund som behöver uträtta sina behov och då finns det inte tid till att stå med middagsbestyren. Då är det lätt att man tar en frukt i farten och så har man plötsligt tappat ett mål mat som ska ätas ikapp senare.  Då står jag där med armarna som vevar runt i skafferiet för att hitta något som kan mätta för stunden efter hundpromenaden. 

(null)

Det hände ofta att jag hamnade i ekorrhjulet och energinivån dalade innan det var dags för jobb igen. Av en tillfällighet hittade jag detta allternativ till energipåslag innan långrundan med Eddie. Snabbt och lätt fixar jag denna goda gröt medan jag tvättar sömnen ur ansiktet. 

(null)

De frysta jordgubbarna eller blåbären i botten på tallriken gör att gröten svalnar snabbt och är där med ätbar direkt. Jag håller blodsockret på en bra nivå och jag kan i lugn och ro hinna fixa en middag innan det är dags för långpromenad och jobb igen. 

Nu är både Eddie och laddade!



Nackdelen med att köpa jord när man ska anlägga ny gräsmatta är att man kan få oinbjudna växter på köpet. Det vet man ju inte där och då utan det kan komma som en liten överraskning när gräset och det där andra börjar att växa till sig. 

(null)

Gräset fick inte någon riktig fart när det såddes på höstkanten på grund av att det inte kom något regn när det behövdes. Nu har gräset börjat komma igång trotts kalla nätter men även det oinbjudna som tyvärr är ännu snabbare. Gödningen som jag passade på att sprida ut när sista snön kom gjorde väl sitt till antar jag. Rödplister verkar vara som kirskål, något man helst vill undvika. 

(null)

Mitt barnbarn och jag ägnade en hel dag åt att rycka Rödplister och lite annat ogräs som inte tillhör gräsetmattan. Tre stora välfyllda säckar fick vi ihop. Scillan som breder ut sig blå och fin den får hållas. 

Trevlig helg!



Idag fick Halltorpshage som är ett av Öland alla naturreservat åter besök av oss, denna gången tog vi den rundan som är 3,5 km. Blåsipporna och vitsipporna samsades i den fantastiska miljön av gamla träd och stubbar. Solen sken från en klarblå himmel och fåglarnas tjatter ekade i trädkronorna. Eddie var ivrig och studsade som en boll framför, bakom och över allt. Lika bra att hålla honom kopplad där jag inte kan hålla full fokus på honom, jag vill ju njuta av att kunna se den vackra miljön. 

(null)

Det var rätt så fuktigt och även lerigt på sina ställen. Eddie var helt kolsvart på ben och mage när vi kom tillbaka efter vår runda på en timme. Det blev många stopp längs med stigen, mycket att se och upptäcka. 

(null)

(null)

Ungefär en tredjedel av stigen gick längs med vattnet. Där simmade svanar, änder och några andra fåglar som jag inte kunde urskilja i det solblänkta vattnet. 

(null)

Som ni ser så är det molnigt över Kalmar. Det regnade visst på sina ställen på andra sidan vattnet efter vad jag hörde. Hos oss var det bara solsken. 

Måste dit snart igen❣️
Idag fyller denna härligt spontana och väldigt roliga tjejen 9-år.

(null)

Stort Grattis
Till dig min älskade N 
På din födelsedag ❤️
Mormor älskar dig ❣️
Eddie och jag brukar passera denna fantastiska bron på en av våra rundor på ön. Vilket hantverkar, de kunde verkligen få till det förr. Finns många sådana här fina stenbroar över dikena på olika ställen. 

(null)

(null)

Nu har jag avslutat sista biten på stenmuren. Hade jag haft tillgång till brobyggare så hade min stenmur säkerligen blivit helt perfekt. Nu får jag vara nöjd över min egen insats. Bättre än innan blev det iallafall. Nu ska bara murgrönan sköta sitt åtagande. 

(null)

(null)



(null)

Måndag och ny vecka!

Idag fyller denna härligt spontana och väldigt roliga tjejen 9-år. 

(null)

Stort Grattis
Till  dig min älskade E
På din födelsedag ❤️

Mormor älskar dig❣️

Det var med lätta steg jag traskade hemåt idag på morgonen. Kylan efter nattens minusgrader bet i kinderna men det kändes knappast inte eftersom det äntligen slutat blåsa. Solen skiner från en klarblå himmel och fåglar kvittrar. Det är mycket nu på jobbet. Jag är bara ledig två nätter men jag lovar att suga ur det bästa av ledigheten. 

Igår tänkte jag plocka undan påsken, det är ju i och för sig ingen större sak eftersom jag bara plockade fram tuppen i år. Helt ärligt så ställe jag tillbaka honom på bordet igen eftersom han är så snygg. En sådan vacker tupp kan man ju ha framme även om det inte är påsk, tycker jag.

(null)


Kvällen bjöd på en fantastiskt vacker regnbåge efter en våldsam skur som gjorde både Eddie och mig helt genomsura. Det var ju mysigt att komma till jobbet och se ut som om någon försökt dränka mig. 


(null)

Trevlig helg mina vänner❣️
Som tur var kom solen tillbaka och haglet smälte bort från de flesta ställena på tomten. Nu är projektet med min spaljé påbörjad. Tanken är att jag ska låta björnbärsrevorna slingra sig upp här sedan när allt är klart. Köpte en björnbärsbuske (buske kanske det inte heter) förra året innan pappa gick bort för jag hade fått pengar av honom. Jag planterade den i en av odlingslådorna så länge, mest för att pappa skulle få se den inhandla och på plats. Var jag skulle ha den hade jag ingen aning om då, det bara kom till mig när jag strosade runt i trädgården efter en lämplig plats som tanken bara dök upp. 

(null)

Det kommer bli jättebra när det blir klart eftersom solen ligger på denna sidan många timmar på dagen. Det sägs att björnbär vill ha det varmt och gott. 

(null)

Nästa gång jag kör till stugan så ska det inhandlas armeringsjärn, stolpar och lite annat. Det är långt ifrån färdigt men det är iallafall påbörjat. Mätningen tog sin lilla tid så det var ju tur att arbetsledare kunde vara behjälplig med det.

(null)


Vill gärna ha det klart NU!


Vaknade av att solen sken in genom köksfönstret i lilla stugan på ön. Tanken var att sätta igång med lite projekt ute men jag var bara tvungen att köpa lite grejer till min spaljé. Det var när vi var påväg hem som stora mörka moln började dansa runt och om varandra. Den ena hagelskuren efter den andra med hagel stora som läkerol täckte gräsmattan efter bara ett par minuter.

(null)

Slängde ut gödning på gräsmatta sent igårkväll, hoppas det går lika bra med snö. Det stod på påsen att gödningen skulle spridas helst med hjälp av regnet. 

(null)

När jag vaknar i morgon bitti 
är solen säkert tillbaka igen❣️


Vilken härlig dag det varit idag. Jag har skrattat så magen krampat. 

(null)


(null)


(null)

❤️
Det är verkligen från hubbe till heltäckande matta på endast några dagar. Alla dessa fina färger. 

(null)

(null)

Efter tre intensiva nätter på jobbet med alla tänkbara scenarion så var det gott att få åka till ön för att ladda batterierna. Är endast ledig två nätter så det gäller att ladda rätt för att ha bränsle till kommande arbestpass. Solen sken och fåglarna hade sångtävling när vi strosade runt  för att bara njuta med alla sinnen öppna på vid gavel. Vi hittade ett nytt  ställe med blåsippor bara av en ren slump när vi besökte ett av öns naturreservat. Har endast varit här på just denna platsen tidigare år i maj så det var intressant att se vad som växter här tidigare på våren. Jag blev glatt överraskad. 

(null)

(null)

Det var tur att magen började ge sig till känna annars kanske vi krupit runt på slänten ännu för att se så vi inte missat någon av alla nyanser. 

(null)

Tussilagon sken ikapp
med solen. 

Min började på bästa sätt.
Ledig och med tårta 🐣

(null)

Nu väntar ön på
Påskkärringen 😆