Arontorps Naturreservat

4kommentarer

Minst en gång varje år måste jag ta mig till Arontors naturreservat för att se den vackra Våradonisen som även kallas Arontorpsrosen ett namn den fått efter byn Arontorp. Våradonisen upptäcktes i Sverige första gången av Carl von Linne’ på hans Ölandsresan 1741. 

(null)

(null)
 
Arontorps naturreservat är otroligt välbesökt vid denna tiden på året mest för denna blommans skull men även för att stigen dit slingrar sig genom skogen som är täckt av vitsippor, gulsippor och blåsippor. 

(null)

(null)

Det var när jag satt på huk för att fotografer gulsipporna som jag hittade en annan rolig blomma. Naturligtvis var jag tvungen att googla när jag kom hem.

(null)

(null)

Enligt de som vet bättre än jag så är det en Vätteros. Den är flerårig art i familjen snyltrotsväxter. Vätterosen är en parasit som saknar klorofyll. Fröna har små oljerika bihang som lockar myror som sedan tar fröna med sig till myrstacken. Spännande växt att läsa om faktiskt, mer spännande än vacker. 

(null)

Arontorp är annars känd för restaurangen som tillverkar kroppkakor. Väldigt goda kroppkakor. Händer inte lika ofta nu som förut att jag stannar till för att köpa med mig, kanske skulle göra det nästa gång. Kroppkakor är ju väldigt gott. 

Helgen är på G! 


4 kommentarer

Anki

07 May 2021 12:45

Ååhh ... vilken spännande plats för en promenad! Jag har aldrig sett vildväxande våradonis ... men såå vacker den är!
Gulsippor är ovanliga här, men jag vet en lokal inne i Norrköping - ditplanterade förstås, för länge sen, men de ser ut att trivas och har spritt sig. Vätteros har jag sett ett par gånger i gamla hassellundar - spännande växt!
Ha en fin helg!
Kram

Ibod11 - Ingrid

07 May 2021 18:52

Om den blomman hade funnits här i närheten så skulle jag också vilja ta mig dit för att se den varje vår. En väldigt vacker blomma. Men jag får nöja mig med att se den här hos dig och det är absolut inte det sämsta :D Gulsippor har jag aldrig sett här heller och den lilla vätterosen är nog lätt att missa även om den skulle finnas här. Som du skriver, mer spännande än vacker.
Kram

Gittan

07 May 2021 19:44

Vilka fina bilder och en härlig promenad. Jag har aldrig sett dom förut. Visst är det gott med kroppkakor, vi har varit i Arontorp några gånger och ätit. Kram och trevlig helg.

S

08 May 2021 10:15

Så vacker den är, våradonisen! Spännande med växter som inte finns överallt. Jag tror jag har sett en vätteros för länge sedan, och en annan parasitblomma som kallas tallört. Jo, de ser mer skumma än fina ut, men intressant är det.

Ser ut som härliga stigar för en promenad.

Ha en skön helg, kram!

Kommentera

Publiceras ej