Smaskig Ullkardborre

2kommentarer

Det sägs att ullkardborrens rötter är en av de 14 viktigaste vildväxterna i en överlevnadssituation. Roten kan ätas färsk men att koka den är att föredra. Näringsvärdet är som bäst under vintern. 

(null)

Eddie är en mycket väl fungerande och vandrande källa till deras spridning och fortsatta levende. De små hakarna på blommorna eller frökapslarna sätter sig så fint i pälsen och gosar in sig så pass att de nästan får klippas bort när vi kommer hem från promenaden. Växten är två-årig och på ön växer den i dikeskanten. 
Visst är det underbart vackert med alla fina nyponbuskar som blommar samtidigt som nyponens röda juveler börjar bli mogna. Dessa c-vitaminbomberna avvänds flitigt som ingredienser i matlagning av olika slag. Mamma plockade och kokte nyponsoppa till oss när vi var mindre, tills det blev lättare att köpa en påse och vispa ihop med vatten. Något som jag också var duktig på att vispa ihop till mina barn. Varm nyponsoppa med mandelbiskvier, mums vad gott. 

(null)

(null)

Det är visst fredag igen.
Där fick jag tänka till, trodde det var torsdag. 

2 kommentarer

Ibod11 - Ingrid

06 Aug 2021 07:11

Det är ju bra att Eddie bidrar till fortlevnaden av denna nyttiga växt men att få pälsen full av kardborrar kan inte vara särskilt kul. Tur att han har en snäll matte som räddar honom när han har det besvärligt.
Nyponsoppa av pulver är en väldigt bra uppfinning och enligt mig även godare. I alla fall godare än den "äkta" nyponsoppa jag har smakat. Mandelbiskvier hade vi alltid i soppan när jag var barn men i vuxen ålder har jag inte stött på någon annan som tycker så....förrän nu :D
Kram

S

07 Aug 2021 11:04

Min man gick en överlevnadskurs för länge sedan, och tjatar alltid om att det går att äta rötterna på kardborrar och kaveldun, haha. Fast jag har inte gått så långt som till att testa. Men det är klart, vi äter glatt den stora tisteln kronärtskockan. Trist dock när de envisa kardborrarna fastnar i pälsen, där har du att göra gissar jag.

Hoppas du har hittat rätt i tiden nu, idag är det lördag!
Kram!

Kommentera

Publiceras ej