Sankta Britas kapell

4kommentarer

Vilken härlig kväll, vi styrde mot Bredsätra på ön för att gå en långpromenad till händelsernas centrum, en av knutpunkterna för handel över Östersjön. 

(null)

(null)

Hit seglade köpmän från angränsande länder för att handla med varandra och med ölandska köpmän. Ölänningarnas produkter var fårskinn, vadmal, och hudar samt bivax, talg, smör, ost, kött och fisk. De bytte till sig humle, kläder och salt. Saltet användes för att konsrevera fisk, kött och hudar. Redan på 1200-talet användes detta kapell till varumagasin och i andra hand till gudstjänstlokal. 

(null)

(null)

Den här typen av kyrkor kallas köpmanskyrka -Sankt Britas kapell var en av sex sådana på Öland. Kapellet är byggt av sten och taket var av tegel, så handelsvarorna hade ett gott skydd även mot brand. Nattetid vaktade "kyrkosovare" som låstes in i kyrkan. Under 1500-talet revs stora delar av kapellet, gaveln närmast rasade samman vid en höststorm 1914. Sankta Britas kapell är en del av vårt lagskyddade kulturarv. 

Denna lugna kväll där endast fågellivet från sjömarkerna gjorde sig hörd kunde man bara föreställa sig hur det var när människor och djur skulle trängas på denna ytan. Det hann bli mörkt innan det var dags att vända om hem till stugan. Till och med fåglarna hann att finna sig till rätt inför natten och deras skriande och pipande på alla möjliga fågelspråk tystnade. 

(null)


(null)

Fantastiskt! 


4 kommentarer

Ibod11 - Ingrid

09 Oct 2020 18:19

Vilken underbar kvällspromenad du bjuder på och med historiens vingslag som sällskap också. Det här var säkert en väldigt viktig plats då och nu kan vi bara ana hur det såg ut och var. Det är något speciellt med ruiner, något spännande och ogreppbart. Men bäst av allt var nog ändå att gå hem i det vackra kvällsljuset och jag blir alldeles till mig över den vackra bilden med väderkvarnen i solnedgången. Så typiskt för Öland och det är nog många som tänker så.
Kram

Micke

09 Oct 2020 20:23

Fantastiskt och spännande, tack för denna historielektion.
Älskar gamla ruiner och hoppas de som finns idag får den uppmärksamhet de förtjänar och hålls efter så de inte försvinner.

Ha det jättefint.

S

10 Oct 2020 12:29

Så spännande och intressant! Jag hade aldrig hört talas om köpmanskyrkor.

Himlen är en underbar föränderlig tavla. Du fångar den fint.

Kram och trevlig helg!

Micke

10 Oct 2020 13:08

Svar: Te med något starkt i fungerar bra det.

Tack för tipset.

Kommentera

Publiceras ej