Delikatess svamp!

4kommentarer

Dessa fjälliga bläcksvampar växer intill vägrenen ner till havet. Jag har aldrig ätit sådana men det sägs vara en delikatess. Svampen växer väldigt snabbt och bör plockas innan den blir svart. Fjällig bläcksvamp kan förväxlas med grå bläcksvamp. Den grå bläcksvampen saknar fjällen som är karaktäristiskt för fjällig bläcksvamp. Fjällig bläcksvamp hinner sällan bli angripen av larver eftersom den ska plockas relativt snabbt. Borde kanske testa en liten hätta. 

(null)

(null)

Solen skiner hos mig.

4 kommentarer

Ibod11 - Ingrid

10 Oct 2020 18:57

De är så fina när de är små och helt vita och sedan blir de riktigt äckliga när de ser ut att smälta ner i en bläckpöl. Det är fascinerande att se de olika stadierna och särskilt när det har börjat rinna svart gegga från hatten. Jag har bara haft fjällig bläcksvamp i blandningar med andra svampar men det finns säkert många goda recept. Jag såg att bloggvännen Paula t ex använder foten som substitut för sparris.
Kram

Anki

11 Oct 2020 06:02

Fina bilder på en kalasgod svamp! jag tycker absolut du ska testa den! Jag tycker den är godast att steka i bitar (hatten) och bara krydda med lite salt. Stek tills den blir lite gyllenbrun och knaprig - så gott på t.ex. en knäckebrödsbit :) - och som Ingrid skriver - testa gärna att koka svampfötterna i lättsaltat vatten och är med en klick smör!
Kram

Micke

11 Oct 2020 12:35

Är ju egentligen livrädd för svampar då jag glömt av allt jag lärde mig för många år sedan när jag plockade svamp med en av mina elever.
Man borde nog friska upp sitt minne lite och börja plocka, det finns ju överallt i år tycks det.

Ha en underbar söndag.

S(Ord2)

11 Oct 2020 14:34

Om bläcksvampens gastronomiska värde kan jag inte uttala mig, har aldrig testat, men så dekorativa de är.

Kram!

Kommentera

Publiceras ej