”Bronnagobben”

4kommentarer

När barnen var små och bäcken på baksidan av huset lockade med sitt porlande och sprallade hela våren fick jag ta till en liten skröna. Skogen var barnens favoritställe och där mitt i allt låg bäcken som forsade fram, så för att de aldrig skulle gå dit själva så sa jag att "bronnagobben" hjälpte mig att vakta. Den där gobben fanns även i den grävda brunnen som vi hade att vattna med i trädgården. Vi hade ett cementerat lock på men ni vet hur starka påhittiga barn kan vara när det gäller. Hur som så har nog inte barnen tagit någon skada av gobben eftersom de höll sig både från bäck och brunn om inte vi var där förståss. 
Skrönorna säger att den där "bronnagobben" håller vattnet rent och i en lagom mängd. Men om gårdsägare är slarvig och inte sköter sin brunn blir det bannor. Har tänkt i många år att jag skulle behöva gräva ur bottenslammet i min brun på Öland. Så bästa snickaren som också är grym på att vara behjälplig med än det och än det andra hängde på utan större protester. 

(null)

Fyra meter ner i djupet genom lilla hålet som mäter 43 cm ålade jag mig ner för att se ifall gobben var arg. Helt ärligt så tror jag att han varit skitförbannad på mig som där såg ut efter att vi pumpat ur allt vattnet. 

(null)

Brädor, rostiga spikar och svartbrun ävja som lukatde helt annat än hallonbåtar. Men det var bara till att spotta i nävarna och köra på. Jag öste gegga i hinken och bästa snickaren hivade upp för att lägga i skottkärran. 

(null)

Flera timmar senare och tolv kärror med slam och bråte fick se dagens ljus innan jag kände mig nöjd. 

(null)

Väldigt vacker brunn jag har, tänk vilket arbete med att stapla sten och få den så rund och fin. Kom på mig själv med att brunnsrummet var väldigt trevligt avbrott i den nu mera sjukahusaktiga vardagen med besök och en pappa som inte mår så bra. Skallröntgen visade inte några trevligheter, tyvärr var detta något som jag redan misstänkt med tanke på kramperna och personlighetsförändringarna som successivt visat sig. 

(null)

Nu är brunnen klar iallafall
och jag är mer än nöjd.
Nu tar vi nya tag.


4 kommentarer

S

08 Oct 2019 14:50

Nu är säkerligen Bronnagobben nöjder!

Beklagar situationen med din pappa. Önskar er väl, efter omständigheterna.

Kram!

Ibod11 - Ingrid

08 Oct 2019 19:21

Ja, nu kan du vara väldigt nöjd med dig själv och gobben kan inte hitta något att klaga på längre. Jag instämmer i att din brunn är ett litet mästerverk och då är det ju ännu trevligare att hålla den fin :)
Men jag blir ledsen av att höra att din pappa mår så dåligt. Det är säkert bra att du distraherar dig med något annat mellan besöken. En tuff tid och jag känner starkt med alla er i familjen. Ta hand om varandra <3
Ett fång med varma kramar <3

Pernilla

09 Oct 2019 09:35

Oh jäk....a vilket jobb. Jag är så imponerad.
/P

Anki

10 Oct 2019 05:27

Kul läsning om "Bronnagobben" ... bra sätt att hålla barnen borta från farliga platser :)
Så otroligt bra jobbat med brunnen! Härligt när man får sånt gjort som man gått och tänkt på. Vilket arbete också med hur den är byggd ... imponerande!

Kommentera

Publiceras ej