Rökningen minskar!

2kommentarer

Läst idag att de senaste tio åren har andelen vuxna som använder tobak i Sverige minskat från 14 till 9 procent. Mycket glädjande nyhet. Av de som röker vill 85 procent sluta. I mitt jobb ser jag många gånger resultatet av rökningens risker. Att kvävas till döds i KOL eller cancer vill nog ingen, tyvärr är det då många år försent när de hamnar på vår avdelning. Ångesten och paniken av känslan att inte få luft är fruktansvärd. Det är endast en av personalen som röker på min avdelning, jag har lite svårt att först hur man kan gå från denna ångest till att tro att det drabbar inte mig. Jag har själv varit rökare en gång i tiden, dumt nog, men någon storrökare har jag aldrig varit. Hälsorisken och att det är så dyrt skulle ju vara tillräckligt för att lägga av kan man tycka. I år är det 27 år sedan jag slutade, har inte tagit ett bloss sedan dess, inte frivilligt iallafall. Bästa investeringen för hälsan. 

(null)

Det bästa är att aldrig börja!

2 kommentarer

Ibod11 - Ingrid

25 Jan 2019 19:29

Väldigt glädjande siffror :D Jag var också rökare tidigare och därför har jag en liten förståelse för hur man lätt kan slå bort alla tankar på att man själv kan drabbas. Jag konstaterade då att det går inte att sluta om man inte själv vill. Jag tror fortfarande på det men när jag ville (och var tvungen) gick det väldigt lätt. I vissa lägen kan jag sakna rökningen men oftast är jag jätteglad för att jag har sluppit undan :D Vill aldrig mer trilla dit.
Vi är duktiga som har slutat, eller hur :D
Kram

Gittan

26 Jan 2019 18:57

Det är ju bra att det har minskat. Jag har aldrig rökt men fick nog mycket passiv rökning förr när dom rökte inne och i bilen. Trevlig kväll. Kram.

Kommentera

Publiceras ej