En julängel med ljus i håret.

2kommentarer

En natt på jobbet så pratade vi om varför vi firar Lucia. Det var ingen av oss som jobbade den natten som hade samma svar på den undran. Det vi alla minns var debatterna i sociala medier hur en lucia ska vara och hur högtiden ska firas. Minns ni luciatåget då lucian bar sockendräkt och de sjöng folkvisor i stället för luciasånger. Vilket liv det blev! Eller det året då Åhléns hade en mörkhyad pojke som Lucia. Hatreaktionerna fick förtaget att plocka bort alla bilder. När vi sedan googlade på manlig lucia fick vi napp att 1820 var första gången Lucia skrider fram med ljus  på huvudet och bäraren av detta var en man. Förresten har ni sett Johan Glans tankar från 2018 om luciatraditionen. Även Jan-Öjvind Swahn berättar i ett klipp från Yles arkiv om  denna traditionen. Det är en mycket intressant vandring hon har gjort den där Lucian den trettonde december. Enligt folktro var denna natten farlig då onda makter var i farten samt att alla djur kunde prata. 

(null)

Jag hade den stora äran att få lyssna på skönsång från Karlskronas Lucia med tärnor i år. De var verkligen grymt duktiga på att sjunga. 

Idag är det en annan dag!





2 kommentarer

Micke

26 Dec 2019 13:10

Jo...vi hade en lektion på kneget om Lucia och då gick vi igenom allt som du skrev om här...intressant och trots allt lite spännande.
Kan ju lätt bli så att man glömmer eller inte lär sig om hur det en gång var och hur det en gång uppstod.

Pepparkaksgubbar var det väl också en debatt om en gång i tiden...har inte hört något på länge om det så jag antar att man slutat med den debatten.

Jaja..hur som helst...ha det fint nu i mellandagarna.

Ibod11 - Ingrid

26 Dec 2019 19:04

Jag har aldrig tänkt så mycket på hur en Lucia ska se ut men jag konstaterade att det oftast var blonda tjejer som fick äran. Men jag har varit Lucia för Lions en gång och det var förmodligen tack vare att min pappa var president för den lokala klubben det året :D Jag minns så väl den mörkhyade pojken och jag var rasande på alla trångsynta, inskränkta bakåtsträvare som protesterade. Vad man än har för tankar om hur det ska vara så är det förkastligt att behandla barn illa.
Jag har hört om vad som ligger till grund för luciafirandet men som många andra har jag glömt det. Kanske borde läsa på lite igen ;)
Nu har du säkert snart lediga dagar igen och jag hoppas att du får härliga mellandagar :D
Kramar

Kommentera

Publiceras ej