Mentalsjukhus!

3kommentarer

På tal om mitt förra inlägg så måste jag bara tillägga dess historia som är väldigt intressant. Sen några år tillbaka så jobbar jag på en palliativ avdelning som ligger i ett område som heter Gullberna. Det är snart 60 år sedan detta område invigdes av kungaparet under högtidliga former. Då hade byggnationen av etapp ett och två hållt på  några år. Sjukhuset bestod av 12 vårdpaviljonger, ett administrativt center, kök, matsal, verkstad, bageri, liten butik trädgårdsmästeri och personalbostäder. Från början var sjukhuset uppdelat i kvinnliga och manliga avdelningar tills man kom på att hygienen och utseendet bland de som bodde där skulle förbättras om det inte var könsindelat. Där fanns hela 664 vårplatser och det var så gott som alltid fullt. I underjorden finns det en 2 km lång kulvert som binder samman alla avdelningarna på hela bygget. Där nere under jorden fanns även ett bårhus där liken tvättades och sveptes innan de slussades vidare. Gullberna sjukhus ansågs vara ett av Europas tryggaste och mest moderna mentalsjukhus. Nedläggningen under 1980-talet blev oerhört smärtsam för många som bott här skyddad i sin egna lilla stad. Som en beskrev "en naturlig miljö som stod det vanliga livet nära" är en mycket bra beskrivning. Hela detta området är en fantastisk plats nära vattnet och med sin lummiga bokskog. Helt ärligt så är detta stället helt creepy och jag tror mycket sitter kvar i väggarna. Så det är kanske inte så konstigt att denna träskulptur finns just här, för att beskriva hur det egentligen var på mentalsjukhusets tid.
 
 
 
Nu har hela området förvandlats till ett företagscentrum och besitter även Karlskronas skoltätaste område med både privata och kommunala skolor. 
 
Vet ni vad?
Två nätter kvar 😁👍

3 kommentarer

S

03 Aug 2018 11:10

Verkar som att många gamla mentalsjukhus blivit kontor och bostäder, vi har ett här i krokarna. Jag skulle nog tycka att det vore lite creepy att bo där av flera skäl... Även om dagens psykiatriska avdelningar långt ifrån är perfekta så blir man i allmänhet inte instängd i åratal, och en del av behandlingarna förr var rätt läskiga. Det skulle vara svårt att låta bli att tänka på det. Men jag tycker att träskulpturen är rätt häftig.

Nu säger vi åt tiden att skynda sig! ;)

Kram!

Mia

03 Aug 2018 14:53

Intressant att läsa, tack för att du berättar.

Många av de gamla mentalsjukhusen hade ofta vackra omgivningar, men en sådan här skulptur kan ju skrämma de flesta. Vet inte om det var så psykologiskt att placera den där!

Två nätter kvar, nästan den allra bästa tiden. Så naggande nära... och allt det goa framför dig!

Ibod11

03 Aug 2018 18:57

Då förstår jag bättre varför det skulpterade trädet ser så ångestfyllt ut.
Intressant historia och den delas säkert av många liknande ställen. I Strängnäs, där jag bodde när nedläggningarna var i full gång, var hela sjukhusområdet väldigt vackert där det låg vid Mälaren. De olika husen blev senare hem till olika företag och på ett av de vackrast belägna kontoren, jobbade jag som sekreterare.
Kram

Kommentera

Publiceras ej