Att inte vara som förr

3kommentarer

Att drabbas av demens.
I de nya nationella riktlinjerna så ska alla inom vården få ta till sig utbildning i de demenssjukas vardag, "lika vård för alla". Med kunskap ökar förståelsen för hur de drabbades vardag och liv ser ut och att den inte ter sig som vi ser verkligheten. 24 000 insjuknar varje år i en av de 40 olika demsenssjukdomarna som finns. Konstigt nog så söker de flesta själva, då de är oroliga över den symtom som de drabbats av.
I går var jag på en föreläsning som alzheimerförbundet bjudit in till, ca 120 personer var där för att lyssna. Mycket intressant föreläsning där forskare och andra kunniga berättade om olika demenssjukdomar. Demensvården kostar ca 50 miljarder per år, därför är det väldigt viktigt att man kommer i tid så att man kan börja med behandling, inte för att bota men för att bromsa.
Enligt föreläsaren så kan vår dator tyckas vara en barnsligt enkel apparat om vi jämför med hjärnans alla kontaktpunkter och kapacitet. Tänkvärda ord :-)



Vilket härligt väder vi har!

3 kommentarer

Ailas

25 Mar 2011 17:04

Ett halvt päron ger nog bra symbolik för demens, där hjärnan drabbats av mer eller mindre oförklarliga förändringar. Sorgligt tillstånd, inte minst för de anhöriga.



Av en händelse håller jag på med en bok som handlar om hjärnan och har precis läst om René Descartes som var en av de första hjärnforskarna. Intressant att få en historisk bakgrund också.



Skönt väder, ja... Fikat och promenerat!



Hoppas att ni fick ett härligt våffelkalas!



Kraaaaam

Marie-Louise

25 Mar 2011 21:09

Ja demens är verkligen något vi alla skulle behöva veta mera om. Våra hjärnor är ju otroliga i så mycket...

AnnaKK

26 Mar 2011 08:27

Och ibland börjar ju de där sjukdomarna så tidigt också, så man blir ju faktiskt lite orolig ibland när man kommer på att man har glömt något som man verkligen inte borde ha glömt. 8-X



Kan tänka mej det, att det är mycket fotbollsbilder på ditt minneskort nu! :-D Det hade det blivit på mitt också om det varit match idag, men den här helgen är dottern + lagkompisar och herrlaget på träningsläger. Så jag får väl nöja mej med fåglar idag också - eller något annat från djur- och växtriket. Det duger det också! :-D



Ha en toppenfin dag! :-)

Kommentera

Publiceras ej