Coprinus Comatus

7kommentarer

Fjällig Bläcksvamp är en läcker matsvamp som passar bäst till att fritera men går även bra att steka. Den växer ofta i närheten av människor där den trivs på feta gräsmattor, komposter eller längs med vägkanten i orter. Den bör plockas medan hatten är vit och fjällig.
Nu finns det massor av fjällig bläcksvamp på Ölands tomma campingar.



VARNING!
Får inte förväxlas med Grå Bläcksvamp som saknar fransiga fjäll, denna svamp tillhör nu mera giftiga svampar eftersom den innerhåller ämnet Coprin som hämmar nedbrytning av alkohol. Om du så bara dricker en lättöl till maten så kan svampen orsaka obehag flera dagar efter intag.

Solen skiner efter en frostig natt!

Nu ska snart B-rolle rulla mot Blekinge,
jobbet väntar.

Ohhhhh så roligt!!!!




7 kommentarer

Ailas

13 Oct 2010 11:45

Brukade plocka bläcksvamp tidigare, men vid något tillfälle fick jag nog med ett lite för gammalt exemplar i anrättningen... Inte gott! Sedan dess har jag låtit bli dem, smaken sitter i smakminnet... Det är samma sak med musslor, som jag älskade tidigare, men av någon diffus anledning mår jag illa bara jag tänker på dem idag...



Kram, kör försiktigt!

AnnaKK

13 Oct 2010 12:03

Tror inte jag vågar mej på svampar som kan förväxlas med andra, särskilt inte om dessa råkar vara giftiga! Som champinjoner kontra vit flugsvamp... Hua för att råka blanda ihop såna!



Kör försiktigt - det kan ju tänkas vara en och annan älg som blivit utskrämd på vägarna i dessa dagar... <:-)



Marie-Louise

13 Oct 2010 14:28

Jag tror nog att jag har fotat en sån där annan svamp, kanske har jag den bilden på bloggen. Jag vet iaf att jag la upp en bild på svamparna på FB och fick då till svar att den svampen ihop med alkohol inte alls var bra. Fast jag vågar inte plocka svamp, jag kan inte något om svampar så risken skulle vara att jag kom hem med helt fel svamp.

http://madredetres.blogg.se/2010/september/hosten-i-bilder.html

kanske är en grupp med sådan svamp som man kan förväxla? /Kram

Carina

13 Oct 2010 19:49

Jag kan inget om svampar därför undviker jag att plocka :) Men jag har en pappa och en svägerska som plockar så då brukar jag ha tur att få lite.

Kram

maria

13 Oct 2010 20:57

när jag ser den svampen så tänker jag på stolt fjällskivling som är såå god :)



må gott !

soffie

13 Oct 2010 21:40

jag plockar bara trattisar och gula kantareller.

vågar ej ge mig på andra.

kram

Mimmione

14 Oct 2010 16:24

Håller mig till kantareller jag, och champinjoner i papperspåse köpta på kvantum

Kommentera

Publiceras ej