Gårdagen

3kommentarer

Att stiga upp tidigt den första morgonen efter att ha jobbat tre nätter är ju inte det som står överst på min önskelista. Det är alltid lika svårt att komma i säng första lediga natten. Men igår ringde klockan väldigt tidigt för jag skulle följa med Emmie till vårdcentralen. Jag tyckte att jag steg upp tidigt men tiden tickade med dubbla sekunder och gick där med dubbelt så fort. Så någon frukost blev det inte, men ett stort glas proviva slank ner.


Emmie har fått en knöl på halsen som skulle undersökas av läkaren på vårdcentralen och vi hade fått en tid kl 8.40. Läkaren tog emot Emmie och klämde och klämde, sedan bar det av till labb för att ta blodprover. Som tur var där inte mycket folk så vi kom in direkt. Emmie skulle ju vara på anställningsintervju kl 10.00 och det var ju viktigt att komma i tid till den, men vi var där i god tid. Efter intervjun så bar det av till sjukhuset för att ta prov på knölen. På cytologen höll de på att renovera så det såg mer ut som en byggarbetsplats och ljudvolymen mätte nog mer än vad som var tillåtet utan hörselkåpor. Läkaren på vårdcentralen hade sagt till Emmie att man skulle få bedövning innan de tog provet, så jag blev mycket snopen när Emmie kom tillbaka innan hon knappast hade hunnit gå. Hennes första kommentar var just," tror-du-jag-fick-någon-bedövning". Men fördelen va ju att det gick fort så övriga kommentarer kändes överflödiga, så ett hummande och en nick fick stå för svaret. Så nu är det bara att invänta svar från blod- och cellprov.
Så dagen gosevarmkram går till Emmie som med ett leende på läpparna utsattes för nåldynetricket.



Kom att tänka på ang celler, hur otroligt människans maskin är. Varje mänsklig varelse består av uppskattningsvis 60 miljoner celler. Tänk att alla våra celler härstammar från en enda cell som uppkom genom sammansmältning av en säderscell från pappan och en äggcell från mamman. Denna cell delar sig och bildar fler celler, som i sin tur delar sig om och om igen. De första cellerna,  som bildas av det befruktade ägget är identiskt lika varandra. Sedan vidtar en komplicerad process, som kallas differentiering och den ger upphov till celler med lika form, storlek och struktur, var och en med en särskild uppgift. Varje vävnad är indränkt i vatten, 60 procent av mannen och 50 procent av kvinnans kroppsvikt  består av vatten. Man kan nästan säga att vi är som vandarande akvarier. Genomsnittsmannen innerhåller ca 40 liter vatten, var av mer än hälften finns inuti cellerna som till mer än 3/4 av sin vikt består av vatten.
Livet kom till jorden från havet. Hur blir det då med Adam och Eva?

Jag är tacksam över:
att den kroppsliga maskinen fungerar så bra som den gör trots att den inte alltid får den vård den förtjänar.
att det tråkiga vädret ute inte består av regn.
att vi kom iväg på bio och att den var så rolig :-D

3 kommentarer

Annelie

21 Jan 2009 10:40

Åh stackars min lilla syster!Kram kram

Emmie

21 Jan 2009 13:06

Tack för att du följde med och att du är en så förstående mamma. vad vore livet utan dig? Kram

Sofie

21 Jan 2009 22:01

Oj, inte kul att läsa. Håller tummarna för att provet är bra... Kram fia

Kommentera

Publiceras ej