Halkbanan i Olofström

1kommentarer

Jag har varit på halkbana i Olofström och kört volva med och utan GPS idag. Jag har försökt att veja för både fotgängare, älgar, traktorer på halt och moddigt underlag. Mycket trevligt har det varit och naturligtvis lärorikt. Vi har även fått en mycket bra föreläsning om hur hastigheten påverkar skadorna på våra liv. I en tid som denna med hastighetssänkning på våra vägar så var det bra med lite fakta. Skillnaden mellan 30-40-50-60 km/tim var väldigt stor när man ska bromsa för en fotgängare eller veja för en älg. Trafiken skördar många liv varje år, den skadar också otroligt många människoliv. Det händer inte mig klyschan är gammal och förlegad. Man vet aldrig när, var eller hur. Med vajerräcken eller mötesfria vägar har vi en minskning av dödsolyckor med 50-70%. Vet ni att Jämjös fartkamera plockar mest fartsyndare i hela Sverige. Vägen mellan Lyckeby och Torsås har det varit en intensiv hastighetsmätning i omgångar den senaste tiden, där är 70-skyltat. De som körde fortast höll 140-145 km/tim. De vet nog inte hur många främst då människor men även älgar, rådjur, vildsvin och annat som springer på vägarna.  Många av de som blev tagna är nog både fattiga och körkortslösa nu till jul.  Men vad är ett förlorat körkort i förhållande till ett förlorat liv.
Om vi sänker hastigheten 10 km/tim rör det sig om 5-10 minuters tidsförlust om dagen eller så kan man ju även tänka livsvinst.
150-200 människor slipper dö i trafiken varje år.
Tusentals människor slipper bli trafikskade varje år.
Varje vårddygn kostar 13.000:-
Varje människolivs prislapp är 17.6 miljoner kronor

Nu så är diskussionen igång för fullt om vilken hastighet vi ska ha i stadsrummet.
Nu är det 50km/tim.
Vad tycker du?
30 eller 40 km/tim?


Smala gator och hinder bromsar naturligt upp trafiken i stadsmiljön

:-))

1 kommentarer

emmie

15 Dec 2009 21:36

intressant läsning. 50 har väl funkat bra hittills i stan? själv så tycker jag att det är bra så men om det nu måste ändras så tycker jag 40. skulle ju få panik på att det är 30 överallt då känns det som man aldrig kommer fram. kraam

Kommentera

Publiceras ej