Jag som trodde jag var duktig.  
Men tji fick jag.
 De fyra senaste höstarna har jag klippt ner min plymspirea, inte bara fröstänglarna som jag annars har gjort.  
För varje år har plymspirean bara blivit 
mindre och väldigt spretig. 
Mina så frodiga spireor som annars varit en del av trädgårdens stolthet.

(null)

Det var av en tillfällighet som jag fann svaret
när jag googlade ang en annan växt i trädgården. 
Man ska INTE klippa ner plymspireor!!!!
För att i stjälken finns ett hålrum och när det på vintern kommer snö eller regn och lite frost eller en kall vinter så fryser rotsystemet sönder. 

(null)

På två ställen i trädgården där spireorna vajat så vackert är rotsystemet helt dött.

(null)

Förhoppningsvis så kommer de att repa sig nu 
när jag vet vad jag inte ska göra.

(null)

Till våren ska jag 
återställ med nya.


Inför sommarens aktiviteter på Borgholms slott 2022 kan man se dessa tre tjejerna pryda reklamaffischer och broscher. Fotona tog i slutet på augusti då det ännu var varmt och skönt ute.  De två översta av mina barnbarn är syskon och så är det kusinen längst ner. N ska fylla tolv i november och E och N fyllde nio i april. Tvillingkusinerna som de kallar sig eftersom det bara skiljer tjugofem timmar dem emellan. 

(null)

Både jag och mina döttrar var inbjudna för att gå med och titta på då fotografen kröp omkring för att få till de bästa fotona. Många foton blev det i alla möjliga miljöer.

(null)

Mormors hjärtan ❤️❤️❤️



Visst är det tråkigt när de gamla fina små torpastugorna bara får stå och förfalla. När det gäller denna stuga så dog mannen för ett antal år sedan, troligtvis har den nya ägaren inte brytt sig om att titta till detta stället som tillhör en större fastighet. 

(null)

(null)

Troligtvis har mannen haft ett utekök här för kaffepannan stod framme. Nu kollade jag inte ifall det fanns kaffe i kitteln, man vet ju aldrig. Tallrikarna stod uppstaplade intill gasolspisen. Som tur är så fanns där iallafall ingen gasoltub. 

(null)

(null)

Mulet även idag!

En skottkärra full av valnötter rullades hem till mig på ön igår. Valnötter är ju inte en nöt i den bemärkelsen utan en stenfrukt, avsett är den fantastisk god och väldigt nyttig. Denna nöt har ett högt innehåll av mineraler som järn, kalium, magnesium och zink. Den är rik på nyttiga fetter och innehåller omega-3 i form av alfalinolensyra. Valnötsträdet är mycket vackert med sina stora grenar som spretar ut från stammen. Ett moget träd brukar lämna ifrån sig mellan 25 och 35 kilo nötter varje år. Trädet som mina nötter kommer ifrån planterades 1954 och det tog cirka 10 år innan det gav någon utdelning. Men nu så blir det valnötter över både till mig och många andra.

(null)

(null)

Efter rensning från löv, gräs och nötternas ytterhölje så blev det ett nötbad. Jag skrubbade de lite lätt mot varandra för att få bort det värsta. Gummihandskar är att föredra då man handskas med valnötter eftersom de kan färga av sig på händerna och det kan ta långt tid att få bort.

(null)

(null)

Nu är det dags för torkning på ett lakan intill elementet innan knäckaren får göra sitt jobb. Troligtvis så kommer jag att hjälpa torkningsprosessen lite genom att lägga de i ugnen på väldigt svag värme i några timmar. 

(null)

Tills mina egna valnötter är klara så fortsätter jag att knapra på de som jag fått av min granne tidigare i år som är från förra årets skörd. 

(null)

Det är lätt att misslyckas med torkningen sägs det men jag hoppas på att allt flyter på så att jag kan njuta av mera valnötter när de i påsen är slut. 

Just det, idag är det onsdag! 



Nu har lusthuset fått vintermössa på sig i väntan på våren då renoveringsprojekt ska fortsätta. Alla sidor är nu färdigmålade med en strykning. Fönster är på plats men jag valde att behålla skyddsskivorna på tills det är dags att sätta dit fönsterfodret. Lusthuset ska målas en eller två gånger till har jag tänkt och knutbrädorna är ännu bara grundmålade. Rivning av delar av tak har också påbörjats, mest för att kolla hur mycket som är dåligt, så nu har jag koll på det. 

(null)

Uppe på taket var en huva fastskruvad som troligtvis är en utsmyckning, jag ser inte att den funnits där för någon annan anledningen iallafall. Nu när huvan är borttagen var det mycket lättare att lägga på en presenning. Jag tror att när jag skrapat och målat om den (vinterprojekt) så kanske den kommer på en plats igen när taket är omlagt. Första bilden är sett uppifrån taket.

(null)

Lite skrapning och färg kommer huvan att bli som ny. Mellan den gula muttern och det svarta på järnstaven ska det sitta en liten vimpel i plåt. Jag tror att den ligger inne i lusthuset, jag plockade upp den från gräsmattan efter en storm för några år sedan. Troligtvis behöver även den lite kärlek om vimpeln ska komma på plats så småningom, om jag nu hittar den vill säga. 

(null)

Vackert väder på ön idag!





.... och pappa har fått sin grav fixad. 
Jag och mina syskon känner oss mycket
nöjda över resultatet.
Jag är säker på att vi hade fått godkänt 
av farsgubben också.

(null)

(null)

(null)

(null)


(null)


❤️


❤️ Idag fyller storfiskaren år ❤️

(null)

Många kramar till dig på 
din födelsedag.
Vi ses om några timmar!

❤️
När jag körde hem från ön igår så gjorde jag mig ärende till gårdsbutiken som ligger precis innan bron över till Kalmar. 
Jag skulle köpa några pumpor till vår lilla familjefest vi ska ha snart. 
Jag köpte inte bara pumpor utan två askar av mina favoriter sedan barndomen. 
Gissa vilka jag valde?

(null)

Jag som inte äter godis! 
Kunde verkligen inte låta bli och det smakade precis som jag minns. 

Ryggdoktorn är en trollkarl! 
Underverk är bara förnamnet. 

..... inne är det varm och skönt.
Städar lite extra inatt, det märks att jag varit ledig några nätter. 
Tog med min bok jag fick av äldsta dottern i födelsedagspresent. Sitter här och njuter av sommarens underbara resa.

(null)

(null)

(null)

Idag ska ryggfixaren få
besök igen. 




I helgen var jag och mina döttrar på restaurang. Så trevligt och mysigt på alla sätt.    Det var ju evigheter sedan man var ute i folkvimlet. Till saken hör att jag fick ett presentkort av dottern då jag fyllde år som det var dags att nyttja. Det är väldigt lätt annars att tiden bara rullar på. 

(null)

(null)

Innan vi käkade  så var vi på bio. Filmen var väldigt bra och jag kom på mig flera gånger att jag blev helt snurrig i huvudet av att jag nästan glömde att andas.  Jag tror ni kan gissa vilken film vi såg. 

(null)

(null)

Kvällen avslutades hemma hos dotter.
Tusen tack mina älskade döttrar 
för en oförglömlig kväll. 

❤️
En runda i trädgården resulterade i en bukett med höstblommor. Det bästa som finns är när blommorna vägra släppa taget om sensommaren. Halva oktober och det finns massor av fina blommor att njuta av. 

Höstasten lyser underbart lila

(null)

Kärleksörtens fantastiska lyster

(null)

Sen den solgula Kerrian 

(null)

Prästkragen kämpar på ännu

(null)

Vitbläran är också fin där den står

(null)

Magnolian bjuder på konstiga krumelurer 

(null)

Hösten leverera ännu❣️


Att jag är en tedrickare, det har säkert ingen missat som läser min blogg. Kaffe är absolut inget för mig. Har aldrig tyckt om kaffe och det är först nu på senare tid som jag kan tycka att vissa kaffesorter luktar gott. Jag kom på det för några månader sedan då de bytt kaffesort på jobbet och det var när jag skulle fylla på kaffeburken som jag tyckte det luktade riktigt gott då jag öppnade förpackningen. Nu kan det till och med hända att jag luktar lite extra i förpackningen innan jag lägger den i kärlet för återvinning. Det kokas väldigt mycket kaffe på mitt jobbet både dag som natt. Vi har många anhöriga som blir kaffesugna och dricker lite extra för att orka hålla sig vakna då de vakar. Det finns en och annan tedrickare också men ovanligt. Även om jag nu älskar te så tycker jag inte om alla sorter. Jul-te gillar jag inte, är någon ihopblanding som inte smakar mig, typ te med äpple och kanelsmak. Yellow labels det där vänliga teet som ligger i en gul förpackning tilltalar mig inte. Men det finns så mycket annat gott att dricka. Idag ska jag in till Te-Boden för att fylla på med mustiga och aromrika teer. Det får bli något chokladigt eller med citronsmak tror jag. 

(null)

Vi är väldigt många tedrickare, liten som stor, ingen kommer undan. 

(null)

Ryggen mår bättre. Den minsta lilla oförsiktighet känns direkt, tänker jag mig för så känns det bra. Träning är viktig och det räcker absolut inte bara med långa promenader om den här ryggen ska hålla enligt kiropraktorn. Får se om jag kan röra på mig efter mitt planerade besök i morgon. 

Ha en fortsatt bra dag! 


.... men magkatarr, munsår och ryggskott. Magkatarren och munsåret kan ju ha en viss koppling till varandra men var tusan har ryggskottet med det här att göra. Akuttid bokad på onsdag hos en väldigt duktig kiropraktor. Kanske borde jag boka tid på vårdcentralen också eller helt enkelt stressa mindre. När det gäller ryggen så har jag fått en övning som ska göras fyra gånger om dagen, det tar ca en kvart varje gång. Ingen jobbig övning, jag blir inte ens svettig. Jobbnatten gick bra trotts allt, så jag ska nog fixa en till. Enligt 1177 så är det inga problem att jobba så länge man inte gör några tunga lyft, så i det här fallet så litar jag på att det är så. Eftersom jag är bättre idag än i går så är hoppet stor att jag är ännu bättre i morgon. Försökte hitta ett passande foto till inlägget. Den här blev väl bra?

(null)

Önskar er en finfin söndag 🤩


När jag var i Thailand för många år sedan såg jag ett sådant här sifferspel. Köpte det inte då, men skickade en beställning till några andra som åkte en tid efter. Det har verkligen använts flitigt av både gammal och ung.

(null)

Ibland så får man klura lite ifall man ska lägga 
ihop summan på tärningarna eller välja vad en visar. 

(null)

Spelet går ut på att så många sifferflikar som möjligt ska döljas, helst alla naturligtvis.  

(null)

Jag behöver nog inte skriva att jag förlorade varje gång. Vad gör en eller hundra förluster i spel när jag fick vinst i sällskap. 

Trevlig helg❣️

Alltid lika roligt när dottern skickar
foton på minstingen när han
uppnått nya färdigheter.
Som nu när han lärt sig att  klättra upp
i syrrans säng för att sedan sätta på
hennes TV. 

(null)

❤️
Efter en härlig helg på ön med skördefest och trevliga vänner samt en jobbnatt så var det lika bra att köra på medans jag hade ångan uppe. Det var ju inte så att jag behövde tvinga de här båda att hänga med till busfabriken när jag föreslog det idag. 

(null)

I fyra timmar sprang vi runt till de olika aktiviteterna, de klättrade, hoppade, kröp medan vi skrattade halvt ihjäl oss. Naturligtvis blev det båda mat och glass under dessa timmar, så hungriga behövde vi inte vara. Diniosarien behövde inte heller förbli hungrig efter vårt besök. 

(null)

(null)

Att gömma sig för mormor var ju väldigt roligt naturligtvis. Efter som de där båda busfröna var mycket påhittiga med att hitta bra gömställe och de skrattade väldigt gott när jag yrade runt för att leta. Ser ni några barn?

(null)

Det gjorde inte jag heller, men här var de.

(null)

Bollar verkade båda gilla för var de inte i bollhavet så sprang de till bollrummet, med mig efter sig i hälarna. 

(null)

(null)

Jag tror nog att de där båda somnade rätt så kvickt ikväll., kanske även jag.

(null)

❤️



Idag är det verkligen inte en vanlig
dag för idag fyller farmors
lilla Hjärta 20 år ❤️

(null)

Vilken trevlig dag vi haft mitt
Älskade Barnbarn ❤️
❣️ Största kramen ❣️
Då var det månad tio som kom för att glädja mig med sol och underbart goda hösthallon.

(null)

Igår var det skitväder så det blev inget av med varken målning eller skrapning av lusthuset.  Men det finns ju alltid annat att göra. Som att fixa till runt flaggstången. Stenmjöl, markduk och lite singel får duga så länge tills resten är på plats. Jag har ju en idé hur jag vill att det ska se ut när det är färdigt, får se hur det blir med det. Så här såg det ut förrförra hösten....

(null)

... och så här ser det ut nu. 

(null)

Många projekt på G.
Det tråkigaste projektet är snart avslutat - skrapning av lusthuset är bottentrist.