Lerkakas turistattraktioner!

3kommentarer

Lerkaka är en by i Runstens socken och ligger på Ölands östra sida. De sägs att namnet troligtvis syftar på den något leriga jorden som har en tendens att "kaka ihop sig". Det man först lägger märke till när man kommer fram till Lerkaka är de de fem väderkvarnarna som står i en rad precis intill vägen. 

(null)

Lerkakas väderkvarnar är en av Ölands vackraste och bäst bibehållna kvarnrad. Det är s k stubbkvarnar där hela kvarnhjulet kan vridas runt på underredet. 

(null)

På andra sidan vägen finns en runsten med inskrift från 1000-talet e. Kr.
Olof och Gammal och Saxe reste denna sten efter Unn, sin fader. Geirri lät efter sin make här (göra) denna minnesvård.

(null)

(null)

På samma sida som runstenen står en stenbyggnad som varit en linbasta. Denna byggnad är den enda bevarade linbastan på hela Öland. Bastan byggdes i mitten på 1700- talet och var i drift till 1922. I bastan hängde det frörepade och rötade linet upp för torkning. En erfaren bastumästare tände och vaktade elden i den stensatta eldstaden. Torkningen var en viktig del i den långa process fram till att linet blev garn som man sedan vävde linnetyg av. 

(null)

En av väderkvarnarna står öppen för beskådan på egen risk. Linbastan brukar också vara öppen men är nu stängd tills vidare pga C-19. 

Jag har nu börjat bocka av min lista med sevärt på min ö. 
Mera kommer! 


3 kommentarer

Ingrid

24 Jan 2021 09:56

Så vackra bilder från din ö!
Lycka till med utrotandet av de äckliga småflugorna.
Ha en skön söndag!
/Ingrid

Micke

24 Jan 2021 16:21

Så spännande med sådana bilder, och vackra.
Har besökt en del områden med sådant, många år sedan nu men kanske dags för återbesök.

Ha det jättefint.

Ibod11 - Ingrid

24 Jan 2021 17:48

Den listan måste vara rejält lång för det finns hur mycket som helst att se på Öland. Väderkvarnarna tror jag att vi har stannat till vid någon gång men runstenen och linbastan har jag missat. Fina bilder från vackra gamla sevärdheter på din ö :D
Kram

Kommentera

Publiceras ej