Trossö runt!

4kommentarer

Vilken dag! Solen sken, vindstilla och temperatur var underbar när jag var ute och traskade i en och en halv timme med Eddie och mitt minsta barnbarn. Eddie är väldigt duktig när man är ute och går med lillkillen E i vagnen. Om dottern behöver hjälp med passning så promenerar vi gärna när E ändå ska sova om det inte spöregnar förståss. Skönt att se hur många det var som passade på att få en nypa frisk luft denna härliga dag. Det blev en hel del stopp för oss idag på vår vandring. Sitträning för Eddie medan jag fotograferade. Första stoppet var nästan precis utanför dottern port där skulpturen av Nils Holgersson som Ralf Borselius färdigställde 2006. Skulpturen på lille Nils är inte större än att han skulle kunna rida på en gås. Mycket intressant historia om Nils Holgerssons resa i Sverige. 

(null)

(null)

Precis som Nils så kilade vi vidare för bara ett stenkast från Nils står gubben Rosenbom med sin utsträckta hand och med sin fattigbössa. Rosenbom var en gammal båtsman från Karlskronas tidigare historia,  blev blandannat berömd genom Selma Lagerlöfs bok "Nils Holgersson". Idag fick gubben sällskap, Eddie passade på att umgås med honom. 

(null)

När vi gick tillbaka för att påbörja vår rundvandring runt Trossö så passerade vi Bastion Aurora. Bastionen är en del av den forna befästningsmur runt Flottans skeppsvarv. Här brukar det anordnas musikkonserter på sommaren i vanliga fall (inte i år), väldigt mysigt och trevligt brukar det vara. Denna delen var också stadens "finentré" när det var naturligt att ta sjövägen till Karlskrona.

(null)

Mitt emot Bastionen ligger Sveriges yngsta Residens. Fastigheten uppfördes i början på 1900-talet. Här bodde Sveriges första kvinnliga Landshövding Camilla Odhnoff i 18 år med början 1974. Nu är det Landshövdingen Sten Nordin som huserar där med sin fru.

(null)

Mitt över residenset ligger Stumholm. På denna lilla ö finns fyren Nedre, Marinmuseumet och fina bostadshus samt mycket annat historiskt ifall man vill fördjupa sig. På den nedre bilden kan man skymta museumet med fullriggaren Jarramas förankrad utanför. 

(null)

(null)

Trots att vi bara påbörjat vår vandring så avslutas mitt inlägg med en hälsning till er alla.

(null)

Det gäller att hamstra
härliga upplevelser. 
Trevlig Helg!




4 kommentarer

Anki

07 Nov 2020 06:29

En skön promenad fick ni och fina bilder blev det! Fina Eddie gör sig bra bredvid Rosenbom :)
Jag har några bilder både på Nils Holgerson och gubben Rosenbom sen vi var i Karlskrona för många år sedan. Minns staden som en trevlig stad, men vi hade otur med vädret den gången ...
Ha en fin lördag!
Kram

Erika

07 Nov 2020 09:11

Den där lilla Nils-Holgersson-skulpturen var ju kul!

Gittan

07 Nov 2020 20:01

Fina bilder du bjuder på, och härligt väder är det. Ha en skön lördagskväll. Kram.

Ibod11 - Ingrid

07 Nov 2020 20:28

Vilken fantastisk fin dag det ser ut att ha varit. Perfekt för barnpassning under en promenad :D Det finns tydligen mycket att titta på i Karlskrona och den lilla Holgerssonstatyn gillar jag. Men som vanligt är naturligtvis Eddie finast och han förgyller även bilden av Rosenbom. Fina bilder från er promenad.
Kram

Kommentera

Publiceras ej