Arontorpsängen på Öland

4kommentarer

Idag stannade Eddie och jag till vid Arontorp på väg hem från Öland för att vandra runt i naturreservatet innan jobbet. Här är så fint med mycket växtlighet. Mitt egentliga ärende var att få se Arontorpsrosen eller Våradonis som den heter på riktigt. Det är bara på Öland och Gotland som denna skönhet finns att granska. Egentligen hör den hemma på de sydeuropeiska stäpperna. Växten är fridlyst samt mycket giftig. 

(null)

(null)

(null)

Denna ovanliga blomma växer på en föredetta åker som brukades av bönderna för länge länge sedan. Det var först när reservatet blev till äng eller hage som våradonis kunde bre ut sig som den ville. Här växer mycket annat trevligt som tex gullviva (primula veris) . Det finns massor av gullvivor här i hagen, även denna lilla skönhet är fridlyst. 

(null)

På väg till naturreservatet så gick Eddie och jag genom en lövträdsdunge och där växte det annat vackert. Vad sägs om Sankte Pers nycklar, denna vackra ståtliga växt.

(null)

(null)

(null)

Det fanns massor av denna vackra orkidé, Sankte Pers nycklar är en av alla de orkidéer som är mina favoriter.  Jag såg även sippor, både gula och vita. 

(null)

(null)

Är inte riktig säker på just denna arten men jag tror att det är en Ölandstok. 

(null)


Nästa besök blir till en annan äng
den ligger mellan Kalkstad
och Lenstad. 
Ska bli spännande att se vad vi kan
hitta där. 









4 kommentarer

Ibod11 - Ingrid

17 May 2020 15:47

Ååh, vad härligt att få följa med på en runda bland alla dessa vackra blommor. Det är kul med växter som växer på speciella platser och den här våradonisen är verkligen fin. Spännande stjälk dessutom. Jag värnar lite extra om brunkullan eftersom den bara växer här och bara på några få platser. Jag har spanat efter gullvivor här men det dröjer nog ett tag till innan de vill komma fram. Jag vet att olika orkidéer kommer lite senare också och visst blir man glad när man ser dem. Jag njuter av dina så länga :D
Den här varianten av Ölandstok är helt klart min nya favorit. Själv hade jag en Kaspersippa som gärna placerade sig i havet av vit- och blåsippor i Mjölby :D
Kram

Erika

18 May 2020 07:08

Så fint att få se! Och vad mycket blommor du kan. Visste inte att gullvivor är fridlysta. Har en massa på tomten. Plockar dem aldrig utan låter dem lysa upp där de är. Vilken tur!

Åke

23 May 2020 08:51

Vi har gula och rosa ölandstok i en slänt... men jag och blom namn ;)

Pernilla

27 May 2020 20:49

Så mycket fint du visar. Ölandstoken gillar jag skarpt!
/P

Kommentera

Publiceras ej