Hörninge mosse på Öland!

2kommentarer

Jag har tänkt i sååååååå många år att jag skulle besöka Hörninge mosse som är ett stort våtmarkskomplex på Öland. Detta är något som annars är sällsynt på Öland. Mossen är på 70 hektar och en av Ölands största kvarvarande myrar och har ett av Nordens mest vidsträckta agbestånd (vassliknande halvgräs). Här finns betade torrängar, fuktängar och torvgravar. Det sägs att man funnit den nu mera utdöda kärrsköldpaddan i mossen. Här finns så mycket blommor, arter som jag inte ens viste fanns. Bästa säsong för besöka denna fantastiska plats är maj till juli. 
När Eddie och jag var i stugan senast så tog vi oss i kragen och körde till Hörninge mosse. Solen sken och fåglarna kvittrade. Vi började gå mot den markerade vandringsleden, så stilla och rogivande. När vi någon timme senare kom tillbaka till stugan som bara ligger någon km från Mossen, satte jag mig och läste på lite om blommorna som snart kommer att titta upp från sina gömmen. Kära nån, hade aldrig hört talas om alla dessa blommor som växer där. Göknycklar, näsrot, kärrnipprot, skogsnipprot, tvåblad, grönkulla, krutbrännare och många fler. Eddie och jag fann den fridlysta Gullvivan. Den är så oroligt vacker där den står så jag hade inget behov av att ta med hem mer än på foto. 

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

Mera foton kommer!
Eddie och jag ska snart 
åka dit igen.




2 kommentarer

Micke

25 Apr 2020 11:27

Ja man missar nog en hel del i sina omgivningar om man inte passar på...jag är likadan men jag försöker ändra mina vanor till att faktiskt göra en och annan ansträngning...inte ofta men ändå ;)

Fina bilder där...bra jobbat.

Ha det fint nu.

Ibod11 - Ingrid

25 Apr 2020 14:09

Vad roligt att kunna upptäcka sådana pärlor alldeles i sin närhet :D Jag tror att jag har varit där. Jag kommer inte ihåg vad platsen hette men det var en väldigt stor mosse med lite pölar och massor av fina blommor. Gullvivor är sååå fina. Här dröjer det nog innan jag ser dem men de är efterlängtade. Precis som många andra blommor :) Jag brukar sällan plocka med mig blommor för jag tycker, precis som du, att det är vackrast där de står och då nöjer jag mig med att fota dem.
Vilken underbar vårdasutflykt ni gjorde :D
Kram

Kommentera

Publiceras ej