Stumpstaken!

4kommentarer

Örjan Holm som är konstsmed har gjort sin variant av stumpstaken. Idén till ljusstaken hade han fått på ett museum i Bergslagen. Just den här modellen var väldigt vanlig i svenskbygderna i USA, där den hade en alldeles speciell funktion. För när husets dotter bjöd hem en ung man för första gången, bildade fadern sig snabbt en uppfattning om honom. Tyckte han bra om pojken så skruvade han i smyg upp större delen av ljuset. Då visste pojken att han fick stanna så länge ljuset brann över ljusstakens kant. Om nu inte pojken motsvarade kraven som fadern hade så skruvades ljuset bara upp en liten bit.
När vi var i Arvika konsthantverk så blev jag ägare till en stumpstake. I många år har jag sökt efter en sådan bra ljusstake. Eftersom jag inte låter ljusen brinna slut i min kandelaber så finns det många små ljusstumpar som jag nu kan låta brinna upp i stumpstaken istället. Fördelen är ju också att inget kan fatta eld ifall jag skulle somna ifrån mitt ljus.
 
 
Ha en bra tisdag!
 
:-)
 

4 kommentarer

AnnaKK

22 Oct 2013 10:44

Vad kul att du hittade en sådan stake som du sökt! :-) Själv tänder jag ytterst sällan några ljus - är väl helt enkelt inte den där mys-pysiga typen...? Men jag kan tycka att ljusstakar är snygga, häftiga och så där ändå!!

Svar på ekorrfotofråga: Inställningarna var bländare 5, tid 1/250 sek och ISO 320. Brännvidden var 200 mm (och objektivet mitt Canon 70-200)

Annika

22 Oct 2013 20:17

Hej. En sån fin stumpstake fick jag då jag avslutade en tjänst på ett dagcenter. De sålde även såna där. Använder den ofta då jag tycker den är både fin och praktisk.

Eivor

22 Oct 2013 22:28

Det varene fin och kul stake. Har aldrig ens hört talas om den.
Snyggt.

Kram

S

23 Oct 2013 11:38

Vacker! Och vilken rolig bakgrundsberättelse. :)

Kram!

Kommentera

Publiceras ej