Vintertid

5kommentarer

Sommartiden är slut och jag har fått min timme tillbaka, jag saknar den där timmen även om det inte är något jag går och tänker på varje dag. Men idag så är ordningen återställd. Oavsett den där timmen så är det alldeles för mörkt nu...och värre ska det bli.
 
Läxan är avklarad och finns det något bättre ställe att göra läxan på än Öland. Så det fick bli en sväng över bron inte bara för att göra läxan utan också för att kolla till lilla stugan. Det jag skulle träna på var att ha programväljaren i A-läget. A-läget har med skärpedjupet att göra. Jag bestämmer bländaröppning och kameran ställer in lämplig slutartid för rätt exponering. Stor bländaröppning kort skärpedjup (suddig bakgrund) och liten bländaröppning  långt skärpedjup (hela bilden har skärpa. Jag har ISO 100 på alla bilderna jag tog.
 
Jag fotograferade när vattnet från hängrännan landade i den isiga vattentunnan. Översta bilden stor bländaröppning f/6,3, andra bilden mindre bländaröppning f/16,0 .
 
 
 
Lilla pippi på en gren fick jag också till även om jag hade hoppats på bättre skärpa
 
 
Träningen fortsätter!
 
Hoppas ni haft en lika solig och skön dag som jag :-)

5 kommentarer

kaffehörnan

29 Oct 2012 01:22

Vad sjukt bra du fotar, man får en energikick
Ja vilket höjdarprogram alltså. Hela Sverige hade ej släppt blicken

AnnaKK

29 Oct 2012 08:36

Det där är mitt absoluta favorit-programläge - använder det till säkert 99%!! :-) Och för det mesta har jag ganska stora bländaröppningar när jag fotar, så att både för- och bakgrunderna blir lite suddiga. Fågelfotot i gårdagens inlägg var taget med bländare 5,0.

Så här års kan du gott vrida upp ISO:t några snäpp förresten! Moderna kameror tar ju ypperliga foton på riktigt höga ISO:n, och nu när det bara blir mörkare och sämre fotoljus för varje dag som går är det annars lätt att slutartiderna blir för långa och att fotona blir suddiga för att man inte klarar av att handhålla kameran på så långa slutartider som ISO 100 kommer att vilja ha. Bättre att skruva upp ISO:t till 400 eller nåt sånt, än att behöva använda stativ för att få knivskarpa bilder! :-) Fast i helgen var det ju så härligt ljust och fint, så då funkade så klart ISO 100 perfekt!!

Har du tänkt på att dina foton på vattentunnan även är ett bra exempel på lång och kort slutartid!? :-)

För att lyckas perfekt med skärpan på ett så litet motiv som en fågel, är det bra att bara använda sej av en enda autofokuspunkt. Jag kan inte avgöra på ditt lilla bloggfoto av fågeln om skärpan sitter på den eller på grenarna, men om du hade alla punkterna aktiverade kan kameran mycket väl ha trott att det var viktigare att det blev perfekt skärpa på grenarna än på fågeln... <:-)

kaffehörnan

29 Oct 2012 08:42

Du som med har blogg.se, funkar din statistikräknare på bloggen, min funkar inte.
Kan vara nåt tillfälligt
Ha en fin dag

Marie-Louise

29 Oct 2012 09:19

Vilka läckra vattenbilder :) Kram

Sara

29 Oct 2012 10:24

Det verkar vara en bra kurs! Heja heja! Fina bilder! :)

Kommentera

Publiceras ej