Äppel päppel pirum.....

2kommentarer

Ingrid Marie är ett höst- och vinteräpple som plockas i oktober men är bäst utvecklat runt jul och kan hålla sig ända fram i april. Äpplet härstammar från ön Fyn i Danmark där ett litet träd växte upp i början av 1900-talet. Sorten är uppkallad efter skolläraren K. Madsens dotter och kom med stor sannolikhet från ett frö från Cox´s Orange som hade grott bland hallonplantorna. Känns igen på sin kraftigt rödbruna täckfärg, runda fina form, saftiga och söta, något kryddiga smak. Ett utmärkt dessertäpple. Frukten är medelstor, har en rund form med ett glatt skal. Köttet är grönvitt, medelfast, saftigt med aromatiskt sötsur smak och svag arom. Färgen är kraftigt brunröd med ljusa punkter. Äpplet går att äta från november och är som bäst lagom till jul. Från min barndoms jular minns jag att vi hängde dessa dekorativa äpplen i julgranen.


Ett äpple om dagen är bra för magen

:-)


2 kommentarer

AnnaKK

28 Jan 2011 14:08

Om jag inte alldeles missminner mej så är det just ett Ingrid Marie-träd som står här strax utanför fönstret. Men de äpplen som fortfarande hänger kvar i det verkar tydligen inte ens vara aptitilga för fåglarna längre - och det är inte utan att jag förstår dem... <:-) Tyvärr var de inte ens fina när de skulle vara fina, då sent i höstas. Så skörden 2010 lär inte gå till historien som någon av de bättre årgångarna bland dem som syltade och saftade då. Vi får hoppas på bättre i år! :-)

Marie-Louise

28 Jan 2011 16:25

Vilken härlig bild :)

Kommentera

Publiceras ej