Gratis är gott! Eller?

2kommentarer

Hur många gånger kom inte barnen hem från skolan och klagat på skolmaten, hungriga som vargar stormades köket. Det är bara två land i världen som eleverna  får gratis skolmat och det är i Sverige och Finland. Det var 1945 som rikstaden bestämde att skolmaten skulle bli kostnadsfri, då var det inte obligatoriskt för alla kommuner.
Otrolig förmån kan man tycka. Har själv jobbat på olika skolor i kommunen och jag ska inte på något sätt påstå att jag alltid jublade av glädje då maten serverades och då äter jag det mesta med reservation för kokt höna med currysås. En skola som jag jobbade på hade en husmor som var fantastiskt duktig på att koka soppa på en spik, hitta lösningar och få maten att smaka underbart gott. Ungarna åt som om de aldrig sett mat, så blev det en härlig matmiljö i skolmatsalen också . En föreläsnig ang skolmaten som jag fick förmånen att gå på när jag jobbade på en av kommunens skolor handlade om hur elever ser på skolans mat och hur de som jobbar med maten ser på sitt arbete. Han sa vid flera tillfällen att mat som äts upp är billig mat och mat som får slängas är dyr mat. Enligt Paul Svensson från tv-programmet matakuten som granska skolkök i Sverige, tycker att maten är väldigt ojämn på grund av olika förutsättningar och olika kompetensnivåer bland kökspersonalen. Enligt Paul så behövs det mycket positiv inspiration, fortbildning, personalarbete och synliggörande av de goda exemplena för att få en bättre standard på skolmaten.
Jag personligen älskade skolmaten när jag gick i skolan, med undantag för tre rätter
1. kokt höna med currysås
2. levergryta
3.pannkakor


Inte skolmat, men GOTT!

Gillade du skolmaten när du gick i skolan?
Vad tycker du om skolmaten idag?

Sova, sova, sooooooooooooooooooooova!

:-)

2 kommentarer

Marie-Louise

30 Nov 2010 11:50

Vad jag minns så tyckte jag skolmaten var helt okej, men det var inte riktigt så man skulle tycka. Man skulle tycka att skolmaten var äcklig, det hörde liksom till.

Mina barn klagar ibland på skolmaten, men oftast verkar de gilla maten eller iaf tycka att den är okej. När det klagas är det främst för att något tagit slut när de har lunch, t.ex hälls all majs upp på salladsbordet direkt vilket resulterar i att endast ett fåtal klasser får ta majs, sen är den slut. Eller gurkan, salladen m.m. när de sista klasserna kommer och ska äta finns det kanske lite tomater kvar och bönor.

Ailas

30 Nov 2010 21:04

Jag åt av skolmaten, men inte lika mycket av allt. Minns att vi på lågstadiet fick någon konstig "klistervälling" som var dessutom vidbränd. Det godaste var nog klappgröten!



Har ju jobbat många år på både högstadie- och gymnasieskolor här och hört till leda hur äcklig skolmaten är. Folk springer och köper godis och kebab e dyl. Själv tycker jag att maten är helt ok, ibland t o m god och vi har alltid alternativrätt också. Att ungdomarna köper annat visar bara att de har för mycket pengar, tycker jag.



Skolmaten är en förmån som de borde vara väldigt tacksamma för att få helt gratis! Men det finns också ungdomar som inte äter något på hela dan, men visst klagar de sedan över huvudvärk! Jag har alltid tagit upp det här med maten under utvecklingssamtalen och föräldrarna blir alltid lika chockade att inte deras ungdomar äter.



Sol och kyligt idag! Ska väl bli en ännu kallare natt nu.



Kram!

Kommentera

Publiceras ej