Stenshamn och Utlängan!

0kommentarer

För någon vecka sedan så var jag ute med gamla Södern på en båttur i vår fina skärgård i Karlskrona. Tänkte att jag skulle skriva lite mera detaljerat om vår lilla utflykt.
 

1953 - 1981 trafikerade fartyget Södern II  leden Lökanabben på Aspö och fisktorget i Karlskrona. Södern II var Aspös länk till fastlandet. 2006-06-08 köptes båten av en grupp personer som bildade en ekonomisk förening. Så den 5 juli 2006 anlände hon till sin hemmahamn efter att ha legat på slip i Mälarvarvet i Stockholm. Båten går att boka för fest eller rundtur, man kan beställa mat och Södern har fullständiga rättigheter för slutna sällskap.
 

Första stoppet var Säljö Udde som tidigare varit millitärt skyddsområde, Nu så kan man smidigt och lätt ta skärgårdsbåten ut för att uppleva totalt 19 magiska "Uddekvällar" under sommaren. Väldigt populärt, många tar sig hit för att äta, njuta, lyssna på bra band eller "galna upptåg" med Skärgårdsrevygänget.  
 

Vårt nästa stopp var Stenshamn/Utlängan. I slutet på 1800-talet så fanns det ca 280 personer som var bofasta på Stenshamn. De levde på sitt fiske som var den största inkomstkällan. Idag så finns det en handfull fast boende på ön och väldigt många sommarstugeägare. Väldigt vackert och det har satsats mycket på tursiterna eftersom de vill att ön ska vara en levande ö som blommar upp sommartid. Naturen är fantastisk och ön har ett rikt fågelliv. Hit kan man ta sig med båten Wittus som dagligen kör sina turer för oss som vill komma till denna vackra plats för att göra ett besök.
 

Innan du lämnar ön så tar du dig en glass eller så köper du med dig en burk underbart god honung i Pelles Sjöbod efter en härlig dag med massor av nya intryck. Denna Ö med sin fantastiska historia är väl värt ett besök.
 
:-)
 
 
 

Kommentera

Publiceras ej