Maskrosor!

4kommentarer

Läste en artikel om att många svär över maskrosorna som växer över allt. Jag kan väl inte påstå att jag svär över maskrosorna precis även om min gräsmatta varit mera gul än grön bitvis. Vet att jag vid ett flertal tillfälle i mitt vuxna liv försökte utrota alla maskrosor i gräsmattan. När barnen var små så var vi ute mycket i trädgården och då var det ju en trevlig syssla som man kunde engagera barnen i. Köpte en liten maskrosplockare som hjälpmedel och den var ju bra men lät jag maskrosorna ta över några somrar så var det ju att börja om på nytt igen.
Jag kom nu att tänka på i skrivande stund att jag gillade maskrosor som liten. Vi krusade stjälken genom att dela den och sedan lät den ligga i vatten. Vi hade tävlingar för att se vem som hade fått den bästa krusningen av längst stjälk. Jag och min bror hjälpte även mamma med att plocka blommorna som hon sedan gjorde maskrosvin av. Den stora glasbyttan stod bakom draperiet med en konstig kork på och bubblade. Min bror och jag smakade en gång i smyg och vi spottade i flera veckor efter den provsmakningen.
Läste i artikeln att maskrosblad är väldigt nyttigt att äta av, de innehåller B- och C-vitamin samt kalium. Bladens saft innerhåller många bitterämne som stimulerar aptiten och ökar utsöndringen av saliv och körtelutsöndringen i mag-tarmkanaler och lever. På franska heter maskros "pissenlit" vilket betyder "kiss i sängen". Maskrosen har en starkt urindrivande effekt. Det finns mycket ätbart och läkande i naturen som man inte alltid tänker på.
 
Hur jag än letade i arkivet så fanns det ingen maskrosbild men gräslökens blomma går också att äta om man tar bort fjärilen först.
 
 
Lördag och jobbnatt står på schemat!
 
:-)
 
 
 

4 kommentarer

Per-Anders

14 Jun 2014 21:01

Jag tycker maskrosor är fina. De lyser som små solar på gräsmattan. Fast jag visste inte att de var ätbara och till och med nyttiga.

Inger Maryissa

14 Jun 2014 22:26

När jag var barn så plockade vi buketter av maskrosor för vi tyckte de var så fina....men mamma blev nog lite trött på dessa buketter ;-)
och av maskros-stjälkarna gjorde vi ringar som vi trädde i varandra och gjorde halsband :-)

På TV var det idag ett program om Maskrosens nyttigheter på många sätt
Och maskrosvin har jag druckit en gång, och det smakade riktigt gott
kram

S

15 Jun 2014 09:02

Nu har jag ingen egen gräsmatta, jag bara hejdlöst njuter av andras maskrosbeprydda sådana... Kommer osökt att tänka på när jag pluggade biologi och höll på med mossor och lavar, det var en rar liten professor vi hade som enligt historien en dag fick påhälsning av en granne. Grannen sade försynt att han hört att professorn sysslade med mossa, och kunde han avslöja hur man blir av med den i gräsmattan? Professorn svarade: "men det är väl synd, den är ju så grön och vacker!"

Kram!

Mia

16 Jun 2014 08:44

Vi är nog många som försökt utrota maskrosor'! Det projektet hade jag o barnens pappa, men det var dömt att misslyckas... ;-)

Kommentera

Publiceras ej