Va gott det var att få sova i sin säng efter fyra nätter på jobbet, en ledig och så kör vi på med tre till. Och så avslutar vi det gamla året på jobbet, Asta och jag har firat många nyår tillsammans som det gamla strävsamma par vi är.
Jag började dagen me en liten runda me Gozzi innan Jimmie kom me Linnea och Kevin. Jimmie hade frallor med sig så vi tog en fika när Emmie också dök upp. Sedan grejade jag lite me Emmies hår och barnen lekte med sina julklappar.

 Kevin gosar med sin pappa


 Lilla prinsessan

 Emmie efter besöket hos frissan


Denna lilla blomma fick jag av min arbetskamrat i julklapp, den la jag i en stor tekopp, hällde på med vatten och lät stå i ca 3 minuter. Smakade av med lite honung och så satte jag mig till ro och njöt av en kopp med välsmakande te.


Att det bara kan få plats så mycket minnen i ett litet skåp. Farmors små vantar hon hade när hon gifte sig, farfars sångbok, gipsavgutningar av barnens händer, små grisar med slokande öron, gullegrisar, en liten gubbe som jag fick i ett julpaket i tvåan, påskkärringar, lucia, jultomtar, Emmies första docka, min brudkrona som svärmor virkade, gräddsnipa och sockerfat från KA 2,  och mycket mera.

När jag vaknade idag ville min kropp inte stiga ur sängen, men som tur är har jag en hund som har behov. Först tänkte jag bara gå en liten liten nödvändig kiss runda, men jag ångrade mig. Vi stegade in i skogen och tog en liten stig som ringlade sig fram mellan granarna. Gozzi var ivrig och nosade glatt på de små kaninspåren. Det var så underbart skönt ute, nästan så jag blev fikasugen. Vi kunde sitta där under ett träd och ätit medhavda smårgåsar och druckit te. (Te till mig). När vi hade gått en stund kom vi fram till en bjökbacke, "gu va vackert". Jag lutade mig mot ett träd och Gozzi satte sig, jag slöt ögonen och bara stod där.Det var så stilla att man nästan trodde att hela välden höll andan, solen skulle just gå ner och himlen färgade en smal strimma orangeröd. Där stod vi och beundrade och tankade de fem sinnerna ( snarare de sex sinnerna) med ny energi. Sedan gick vi vidare med lätta steg och Gozzi hoppade omkring ovetande om att allt detta vackra kan skådas av alla helt gratis om man bara vill.


Amaryllisen "Souvereign" blommar så vackert.

Två nätter jobbade och två kvar sedan om jag har tur är jag ledig två innan jag går på nyårsafton. Det viktigaste för mig är att få va ledig på julafton. Det går bra att jobba många nätter i sträck, hellre det än enkelnätter. Nattens timmar går fort och det är så gott då man kommer hem på morgonen och äter frukost går en sväng med hunden sedan krypa ner i goa sängen och läsa lite. Just nu läser jag Damen med enhörningen av Tracy Chevallier, en bra författare. Denna boken är lite svårläst för den innerhåller så många långa och svårlästa namn som tex Chateau d Arcy, Jean d Alencon, Charles de St èmilion osv ... Men handlingen är bra så författaren är förlåten. Det har blivit många böcker nu sista tiden, har kommit in i en bok-läsa-lust-period.

...och så en liten bild naturligtvis, W provgår sin pappas skor.

Hur länge ska man behöva vänta på morgonpromenaden, undrar Gozzi. Den som väntar på något gott, väntar alltid förlänge. Men härlig promenad med hunden blev det. Lagom kallt och vindstilla, temperaturen steg och det blev snorhalt på vägarna. Men som ett under började det snöa och julstämningen infann sig. Allt fixat, klapparna under granen, maten inhandlad, ljusen tända. 
Välkomna! 

Att ha sina goa ungar runt sig på julafton är den bästa julklappen.
   
Kevin visar upp sin fina bil som han fått i julklapp.

   Godis, pynt och julmusik.


Man kan sitta fem i Eketorpssoffan från Ikea, om man trycker ihop sig.

 Dennis glutar in i 2009. Det ser ut att bli ett mycket bra och givande år.

Tack för ännu en underbar jul tillsammans med er, ni fyller hemmet med glädje och energi för lång tid framöver. 
Tack för alla fina julklappar.

       ...och medan jag väntar på att klockan ska bli 00.00 så tog jag fram Nikon.



I år har jag själv sett till att granen slapp att stå naken under julen. Har förmånen att få hjälp av flitiga händer annars. Det blev änglar, tomtar och kulor naturligtvis inte lika magiskt som när barnen gör det men det duger.


Sally vilar upp sig inför julkgranspyntsjakten.



Julafton börjar ju 00.01 den 24/12. Får man öppna paketen då?

Nu är det jul i alla hus, julens klockor ringa.
Nu så tändas juleljus, sånger glada klinga.

Nu är det jul, nu är det jul, ja, nu är det jul


Foto LottaTörnström
Denna fina röda  hästen råkade jag stöta på i Malmö, kan det möjligtvis vara en av tomtens pollar.
VKS är ett uttömmande tillstånd som slår ner och golvar en fullständigt.
Idag när jag var ute och gick med hunden så kom jag att fundera på just ord. Så mycket konstiga och ologiska ord det finns. Bara för att nämna något, kullerbytta. Slå man upp det i ordlistan så står det kullerbyttera, göra kullerbytta; göra konkurs. Okej? Omkull, kan man ju ramla, men hur kom bytta dit? Slår man då upp ordet bytta, så betyder det kärl, skål. Smörbytta, en bytta att ha smör i låter ju logiskt. Men Kullerbytta? Hmmmmmmmmmmm...... och så alla dessa ord som har mera än en betydelse tex åker, stig, tomten, skål osv
Några bilder från dagens utflykt till glasriket.



Ingen snö.... men ändå lite julstämning med julmusik och alla lysande träd.

Efter ännu en natt på jobbet med dimma, dis och regn hade jag bestämt mig för att endast läsa om roliga och uppmuntrande inslag i tidningen. Men på första sidan så kunde man läsa om rånarna i Olofström och en bild på poliser utanför polisbilen. Redan här höll jag på att ge upp när jag svepte med blicken och fick se en leende Lasse Kroner me öppna famnen och me texten, en av julen höjdpunkter. Sedan fick ögonen fäste på "Glädje över nya utbildningar, så det fanns hopp om denna dagen oxå. Bort med rån, hustrumisshandel, drogpåverkad busschaufför, jordskalv och hundstöld. Istället blev det stolta föräldrar till nyfödda, en jublande glad Samuell, glada och förväntansfulla barn som fyller år, Aschberg som löser grannfejder och uppåt inför räntebesked. Fördelen var att tidningen gick snabbare att läsa idag och jag kom tidigare i säng.


Vad säger ni barn, blir detta bra?

Här är killen som får kilorna att rasa med sitt superhårda träningspass.
 

Att det bara kan finnas så mycket energi i en så liten kropp. Jag ser fram emot nästa pass, häng med om du törs.


Foto Lotta Törnström

En bild kan skapa så mycket tankar.
En julafton för många år sedan fick jag en röd dagbok av mina föräldrar, med lås och två tillhörande nycklar. Denna bok finns fortfarande i mina ägor, utan lås och med några sidor bortrivna. Jag minns fortfarande hur mallig jag var över att jag kunde skriva hemligheter i min bok om det som hände utan att någon fick veta, trodde jag. Min storebror berättade efter någon månad att han kunde läsa vad jag skrivit utan att öppna låset. Jag blev arg och ledsen och vid noga kontroll av hur mycket som han kunnat se, så upptäckte jag att om man skrev lite längre ned på sidan så kunde man inte lika lätt läsa mina hemligheter. Men den lyckan varade inte så länge. En dag när han var arg på mig så sa han att låset är hur lätt som helst att öppna med en hårnål. Nu kan man ju skratta åt hela historien med tanke på hur intetsägande innehåll som stod att läsa. Idag har mamma köpt godis och jag fick smaka, pappa har pumpat upp vatten i källaren, det har snöat hela natten och kag kunde inte gå till skolan....osv Vad är det som gör att man vill läsa det som man inte får?
Då är det bättre med blogg, vill man läsa så får man och vill man inte så får man iallafall.
Tack ännu en gång Johanna för hjälpen och tack även Annelie som varit mellanhand, ni har gjort det möjligt för mig att börja skriva om stort som smått.
Sådär, nu är Lottas egna blogg igång! Överlämnar härmed ansvaret till henne själv att uppdatera oss alla med härliga bilder och annat!

Lycka till!!