Finns det inte plats för alla??

2kommentarer

Det har varit glest mellan tiggarna utanför butikerna här i vår stad i dagarna. Fyra personer sitter gripna efter ett vilt slagsmål mitt på ljusa dagen utanför gallerian Wachtmeister, bevittnade av så väl gammal som ung. Det är fjärde gången polisen fått rycka ut på kort tid när tiggarna ger sig på varandra. Även ambulansen fick tillkallas då en kvinna blev skadad i slagsmålet. Det är bråk om de bästa platserna som är upphov till dessa slagsmål. De sägs att de blivit lovade bra platser och beskydd mot delar av förtjänst, kan vara en av anledningarna till förra veckans bråk då en ny blev hotad av någon man som kom i bil då det redan satt en tiggare vid butiksingången.
Jag är lite kluven till det här med tiggeri. Jag har inget emot att de sitter där. Men jag har många frågor och funderingar som jag säkert aldrig får svar på. En vän som jag känner hade köpt en kasse med mat till en av tiggarna istället för att ge pengar, tiggaren viftade med handen och sa att hon endast ville ha pengar. Synd hon inte tog emot maten, hade väl varit gott att mumsa på. De är alltid så trevliga där de sitter (utom när de slåss) och hälsar och ger en hjälpande hand till någon som behöver. Får hoppas att det lugnar ner sig med slagsmålen framöver.
 
Man får inte slåss, säger Natasha!
 
 
Vad tycker du om tiggeri?
 
:-)
 

2 kommentarer

Cecilia RockBabe Kärvegård

30 Jan 2015 10:58

Word, Natasha!

Det känns som om det går för långt om de ska slåss om de "bästa" platserna. Och när de tackar nej till mat så kan man ju undra vad de ska ha pengarna till egentligen för vad kan vara viktigare än att ha mat i magen?
Jag vet faktiskt inte riktigt vad jag tycker om tiggeri här i Sverige.

Önskar dig en skön fredag!

You Rock!!!

S

30 Jan 2015 13:27

Det är en otroligt sorglig historia alltihop, men jag vill inte gå i fällan att tycka att det är jobbigt bara för att jag inte vill se fattiga människor. Det är jobbigt, men det är inte jag som sitter dag efter dag i iskylan och riskerar både det ena och det andra, i ett land där jag inte kan språket. Högst osannolikt att de skulle åka hit om de kunde klara sig på ett mer normalt sätt hemma.

Tyvärr dyker det förstås upp personer som försöker sko sig på det hela genom att t.ex. "sälja" platser, har i alla tider och sammanhang funnits maffiatyper som hotat med våld. En del tiggare har också lånat pengar för resan hit, för de har fått höra att här finns jobb.

Givetvis kan jag inte säga varför kvinnan inte ville ha matkassen. Men att de helst vill ha pengar verkar begripligt utifrån de artiklar och intervjuer jag har tagit del av, där säger många att de hoppas kunna spara så deras barn kan få gå i skolan, vilket de själva inte fått, eller få sjukvård till familjen. Självklart finns det säkert tiggare som använder pengarna till något helt annat också, folk är folk. Men jag har svårt att tro att de flesta av dem bryr sig mindre om sina barn än vi gör.

Vi har vad jag vet inte haft några slagsmål här i stan ännu. Inte några nedbrända tält heller. Men om det nu blir tiggeriförbud i Norge gissar jag att många fler kommer hit, och då ökar risken för konfrontationer. En vild gissning från min sida är att det till slut blir ett tiggeriförbud även här, och i fler länder, så till slut får alla leva i skiten igen i sina gamla hemländer för de länderna bryr sig inte.

Kommentera

Publiceras ej