Hej i holken!

5kommentarer

För några dagar sedan så körde vi till holkbyggaren. Jag köpte 4 vanliga holkar och en ovanlig. Ni ska få se dem på plats sedan när de kommit upp. Om allt går enligt planerna så ska mina fåglar på Öland få sina nya reden till helgen. Holkarna är tillverkade på ett litet hemmasnickeri där sonen som är handikappad får hjälp av sin pappa att tillverka både det ena och det andra i snickeriväg. Hela vintern så spikar de holkar, de hade många olika sorters holkar, både för små och stora fåglar. Mina jag köpte är bara för småfåglar. Just nu så spikade de jakttorn och det behöver jag inget just nu i alla fall.
 
När vi stod där och pratade så började vi samtala om vildsvin och att vi inte behöver vara så rädda för vildsvinen som många tror. Om de inte är skadeskjutna förstås, då kan de vara farliga. Men annars så jagar inte grisen människan det är bara tvärt om. Han visade oss på tumstocken han snabbt drog upp ur fickan hur hög ett vildsvin kunde vara, som en liten miniponny ungefär.
 
Har nu kollat upp hur många registrerade djur (samtliga djurslag) som blivit dödade på våra vägar i hela Sverige och det är 48 444, 2013 och 48 723, 2012. Västar Götaland toppar med sina 5 691 döda djur, Skåne har näst högsta siffran med sina 5 164 döda djur förra året. Kalmar och Stockholms län låg på runt 3.500 förra året, i mitt län så dödades det 1257 st. Rådjuren är mest utsatt av alla djurslag, det dödades 35 552 förra året i hela Sverige,  samt 5 771 älgar och 3 551 vildsvin. Vildsvinen har minskat med nästan 800 dödade djur sedan 2012.
Jag har under mina bilburna år kört över och dödat 2 rådjur, en fasanhöna, en grävling och en och annan kanin, men om jag skulle räkan alla tillbuden så skulle listan bli väldigt lång.  Kör man mycket och bor på landet som jag gjort nästa hela mitt liv så får man räkna med att ett och annat djur får offra livhanken. Trots att vi kör mellan 15-23 mil per natt i jobbets vägnar så är det "peppa peppa" sällan vi dödar något djur som springer ut på vägen.
Som tur är händer det sällan att människor dör i vilttrafikolyckor, 3 är ju i och för sig 3 för många som dör per år det kunde ju varit många flera med tanke på siffran 48 444 skadade djur på våra vägar och svårt skadade personer är det 35 st  2013 mot 69 st 2012.
 
Det startades en enkätundersökning i höstas som går under namnet Viltolycksenkäten, Huvudsyftet med enkäten är att få reda på hur stort mörkertalet är. Svaren i enkäten lämnas anonymt och inga uppgifter lämnas ut till tredje part. De hoppas på att enkäten även ska ge en bättre kunskap av hur och varför viltolyckorna inträffar och att man sedan ska kunna förebygga kommande olyckor. Projektet leds av forskaren Anders Seiler på Grimsö forskningsstation och är finansierade av Trafikverkets skyltfond.
 
 
Snö igår,
barmark och solsken  idag!
April är humörssvängningarnas månad :-)

5 kommentarer

Sara

03 Apr 2014 16:18

Visste du att det finns holkar för humlor också? Snart i en park nära dig. ;) Kram!

Annika

03 Apr 2014 18:09

Vi har inga vildsvin hos oss ännu och är glad för det. Otroligt att det är så många djur som blir påkörda varje år. Jag ser oftast grävlingar ligga efter vägrenen, inte kul att köra på dem minsann. Så roligt att följa de nya invånarna i holkarna.
Ha en skön kväll.

soffie

03 Apr 2014 18:48

va kul med sånna holkar som är byggda för hand mot dem som är fabrikstillverkade, blir kul att se dem sen då du visar bilder, kram

AnnaKK

05 Apr 2014 08:37

Ser med spänning fram mot holkvisningen!! :-)

Ja, visst kan vildsvinen blir STORA! Det har skjutits ett och annat som har vägt över 200 kilo, och det som sonen sköt här hemma i trädgården förra hösten/vintern vägde en bit över 100. Inte riktigt vad man vill möta när man går ut för att plocka vinbär i täppan - även om grisen säkert förr skulle fly än gå till anfall.

Här nere har 23:an viltstängsel, men inte norr om Älmhult (fast jag tror det ska bli sånt där också framöver). Brukar ha Radio Kronoberg på, och de rapporterar om nya viltolyckor på 23:an vid Älmhult flera gånger varje vecka. :-(

S

05 Apr 2014 16:03

Det där med holkarna låter spännande!

Jag kör ju inte själv, men har faktiskt aldrig varit med om någon större viltolycka än någon igelkott och en duva. Visste inte att det var så många stackare som fick sätta livet till! Men det är väl svårt att sätta upp viltstängsel längs varenda väg. Skulle önska att alla som kör på något större djur tar sitt ansvar och larmar så de slipper springa runt skadade i skogen. Stadsbo (om än en liten stad) som jag är så räds jag inte vildsvin.

Kram!

Kommentera

Publiceras ej